Kortkolom economie

Winst Deutsche Bank boven verwachting

Rotterdam. Deutsche Bank heeft in het derde kwartaal met 777 miljoen euro een hogere nettowinst geboekt dan verwacht, ondanks de groeiende Europese schuldencrisis en een matige klantactiviteit. De omzet steeg met bijna de helft naar 7,3 miljard euro. Vorig jaar moest een last van 2,3 miljard euro worden genomen in verband met een meerderheidsbelang in de retailbank Deutsche Postbank. Diezelfde afboeking veroorzaakte vorig jaar nog een netto-verlies van 1,2 miljard euro. De nettowinst van afgelopen kwartaal is meer dan het dubbele van de 328 miljoen euro die analisten verwachtten. „Het operationele klimaat was in het derde kwartaal moeilijker dan enig ander kwartaal sinds eind 2008”, zei vertrekkend bestuursvoorzitter Josef Ackermann in een toelichting op de vanmorgen gepresenteerde cijfers. Hij voegde eraan toe dat de resultaten van de bank ‘onvermijdelijk’ door dit klimaat zijn beïnvloed. Eerder deze maand liet de Duitse bank zijn winstverwachting voor het hele jaar naar beneden bij als gevolg van de eurocrisis. (Novum/Dow Jones)

Winst UBS daalt, klanten schuwen deals

Rotterdam. De Zwitserse bank UBS heeft in het derde kwartaal een 39 procent lagere winst geboekt. De resultaten uit de handel voor eigen gewin en het begeleiden van overnames namen scherp af, doordat klanten terughoudender zijn geworden door onder meer de eurocrisis. Dat meldde de bank vanmorgen. De nettowinst van de bank uit Zurich over het derde kwartaal daalde naar 1,02 miljard Zwitserse frank (circa 830 miljoen euro) van 1,66 miljard frank een jaar eerder. UBS maakte in oktober bekend dat het een ‘bescheiden’ winst verwachtte ondanks enorme verliezen als gevolg van een frauderende handelaar en een reorganisatielast van 387 miljoen frank. (Novum/Dow Jones)

Olieconcern BP gaat onderdelen verkopen

Amsterdam. Het Britse olieconcern BP kondigde vanmorgen – bij de bekendmaking van beter dan verwachte kwartaalcijfers – aan meer bedrijfsonderdelen te willen verkopen, om de schade van de olieramp van vorig jaar in de Golf van Mexico te kunnen bekostigen. BP wil nu voor 45 miljard dollar (32,3 miljard euro) aan onderdelen verkopen, in plaats van de eerder aangekondigde 30 miljard dollar. De winst van UBS in het derde kwartaal lag met 5,3 miljard dollar, 3,6 procent onder het resultaat van hetzelfde kwartaal in 2010. De kwartaalomzet steeg naar 97,59 miljard dollar. (Dow Jones)