Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kortkolom buitenland

25 Egyptenaren vrij in ruil voor Israëliër

Jeruzalem. Israël en Egypte hebben overeenstemming bereikt over de uitwisseling van 25 Egyptenaren in Israëlische gevangenschap tegen de Israëlisch-Amerikaanse Ilan Grapel (27), die op beschuldiging van spionage in Egypte vastzit. Het akkoord volgt op de deal tussen Israël en Hamas over de vrijlating van meer dan duizend Palestijnse gevangenen tegen die de Israëlische militair Gilad Shalit. De nieuwe ruil zal in principe donderdag plaatshebben, zo is gisteren in Jeruzalem bekendgemaakt. Grapel emigreerde in 2005 uit de VS naar Israël. Hij werd in juni in Kairo opgepakt op beschuldiging van spionage. Volgens de VS werkte hij daar aan een juridisch project. (Reuters, AP)

Bendes in minderheid tijdens Britse rellen

Londen. De meerderheid van de personen die afgelopen augustus meededen aan grootschalige rellen in Groot-Brittannië waren jong, arm en laagopgeleid, slechts een minderheid was lid van een georganiseerde bende. Dit blijkt uit onderzoek van het Britse ministerie van Justitie. De onderzoeksresultaten staan haaks op uitlatingen van Britse politici ten tijde van de rellen. Verschillende politici, onder wie premier David Cameron, hielden criminele jeugdbendes verantwoordelijk voor de rellen. Uit het onderzoek blijkt nu dat 13 procent van de landelijke arrestanten aan bendes gelieerd was. (Reuters)

Premier: homorechten Zimbabwe in grondwet

Harare. De Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai heeft een opmerkelijke draai gemaakt ten aanzien van homorechten. In een interview gisteren met de BBC verklaarde hij dat homorechten mensenrechten zijn. Homorechten dienen dan ook te worden opgenomen in de nieuwe grondwet van het Afrikaanse land, stelde Tsvangirai. „Het is een erg controversieel onderwerp in mijn deel van de wereld. Mijn persoonlijke visie is dat de grondwet vrijheid van seksuele oriëntatie omvat, zolang die geen schade berokkent aan derden”, aldus Tsvangirai. „Voor mij gaat het dan ook om een mensenrecht”, voegde de premier toe. Vorig jaar had Tsvangirai zich nog achter president Robert Mugabe geschaard door te verklaren dat in de nieuwe grondwet geen plaats is voor homorechten. (BBC)

Ex-koning spreekt in parlement Roemenië

Boekarest. De voormalige Roemeense koning Michael I (90) heeft vanmorgen voor het eerst in 65 jaar het parlement van zijn land toegesproken. De ex-koning prees de vooruitgang op het gebied van democratie, maar waarschuwde voor een gebrek aan ethiek in de politiek. President Traian Basescu boycotte de toespraak. Koning Michael heerste over Roemenië over twee periodes tussen 1927 en 1947. In 1947 werd hij verbannen naar Groot-Brittannië. In 1997 kreeg hij zijn Roemeens staatburgerschap terug. (AP, AFP)

Colombianen in VS veroordeeld om kidnap

Rotterdam. Twee Colombianen zijn gisteren door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot gevangenisstraffen van tien en vijftien jaar voor het ontvoeren van een Amerikaan in Latijns-Amerika. Dat schrijft The New York Times. De rechter zei dat het bijzonder ingewikkeld was om de strafmaat te bepalen omdat de twee Colombianen zelf als jonge jongens zijn ontvoerd door de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Sindsdien werkten ze gedwongen voor de FARC. De Amerikaan werd in 2008 gekidnapt door de FARC en tien maanden vastgehouden in een kamp in de jungle. De strafmaat van een derde Colombiaanse betrokkene moet nog worden bepaald. (NRC)