Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kortkolom binnenland

Koerdisch centrum verliest subsidie

Amsterdam. Het Koerdisch centrum in Amsterdam (KNCCA) dat zondag door Turkse jongeren is aangevallen, krijgt sinds september geen subsidie meer van de gemeente Amsterdam. De gemeente heeft dit besloten op basis van een ambtsbericht waarin inlichtingendienst AIVD „banden” met afscheidingsbeweging PKK vaststelde. Dat bevestigen woordvoerders van de gemeente en de AIVD. Ook de Koerdische Vrouwen Vereniging Amsterdam, gevestigd in het Koerdisch Nederlands Cultureel Centrum Amsterdam, krijgt geen subsidie meer. Volgens de gemeente kan subsidie worden teruggevorderd als er „twijfel” bestaat over de vraag of het geld wordt besteed aan de doelen waarvoor het wordt gegeven. Het bedrag dat is betaald over 2011 wordt teruggevorderd. Voor beide organisaties samen gaat het om 42.000 euro. (NRC)

Brussel twijfelt over ontpoldering Hedwige

Rotterdam. De Europese Commissie heeft opnieuw twijfel geuit over het kabinetsplan om de Zeeuwse Hedwigepolder niet onder water te zetten. Vorige week heeft staatssecretaris Bleker (Natuur, CDA) een brief van eurocommissaris Potocnik met die strekking ontvangen. De ontpoldering van de Hedwigepolder moet bijdragen aan het noodzakelijke natuurherstel van de Westerschelde, maar stuitte eerder op grote weerstand in Zeeland en bij de Haagse politiek. Het kabinet wil in plaats daarvan twee andere polders in Zeeland onder water zetten. Bleker wil „proberen” de twijfel van de eurocommissaris binnenkort weg te nemen, aldus zijn woordvoerder, „door duidelijk te maken dat dit plan voldoende natuurcompensatie oplevert”. Brussel ziet erop toe dat lidstaten hun verplichtingen nakomen. (NRC)

Dierenalarmnummer 144 in november open

Den Haag. Het alarmnummer voor dierenleed 144 (‘144, red een dier’) wordt op 15 november opengesteld voor het publiek. Dat schrijft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) aan de Kamer. Aanvankelijk was sprake van telefoonnummer 114. Het speciale nummer moet ervoor zorgen dat politie en andere hulpverleners effectiever kunnen optreden in geval van dierenleed. Het meldnummer is ondergebracht bij het Korps Landelijke Politiediensten. De telefoontjes worden beoordeeld door speciaal opgeleide politiemensen. Het alarmnummer voor dieren in nood stond in het gedoogakkoord dat VVD, CDA en PVV sloten. (Novum)

MRSA-bacterie in ziekenhuis Dordrecht

Dordrecht. Op een verpleegafdeling in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht is afgelopen weekeinde de ziekenhuisbacterie MRSA aangetroffen. Een patiënt en drie medewerkers zijn besmet, de patiënt is inmiddels overleden, maar niet aan de bacterie. Op de afdeling oncologie, waar de bacterie werd gevonden, is een opnamestop ingesteld. De drie medewerkers mogen voorlopig niet meer werken. Zeker honderd andere patiënten en medewerkers worden uit voorzorg uitvoerig getest of zij de bacterie bij zich dragen. (Novum)

Klopjacht na overval op geldtransport

Rotterdam. In het centrum van Ridderkerk is vanmorgen een geldtransport overvallen. De chauffeur van de transportwagen was rond het middaguur spoorloos. De politie begon vlak na de overval een klopjacht en maakte daarbij onder meer gebruik van een helikopter. Het zou gaan om een aanzienlijk bedrag. Volgens de politie werden de geldlopers overrompeld bij een vestiging van de Rabobank aan de Verlengde Kerkweg in Ridderkerk, een gemeente ten zuidoosten van Rotterdam. (NRC)