Kairo ruilt Israëliër

De 27-jarige Ilan Grapel werd door Egypte verdacht van spionage.

Na de gevangenenruil met het Palestijnse Hamas heeft Israël een soortgelijk akkoord gesloten met Egypte. In ruil voor de vrijlating van vijfentwintig Egyptenaren komt de Amerikaanse Israëliër Ilan Grapel vrij, zo is gisteren officieel bevestigd. Het Israëlische veiligheidskabinet moet het akkoord nog goedkeuren. De ruil zou dan mogelijk donderdag al plaatsvinden. De 27-jarige Grapel werd op 12 juni gearresteerd in Kairo. Volgens Egypte werkte hij voor de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Het land beschuldigde hem van het aanmoedigen van de opstand tegen president Hosni Mubarak, het verspreiden van geruchten en het verergeren van de gespannen verhouding tussen het leger en de demonstranten. Maar Israël zegt dat Grapel, een rechtenstudent, in Egypte was voor een hulpproject. Zijn familie zei eerder dat hij stage liep bij een hulporganisatie. (AP)