Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

'Jacht op activisten' in Syrische ziekenhuizen

Sommige Syrische ziekenhuizen zijn veranderd in „instrumenten van repressie” van de autoriteiten om de oppositie te vermorzelen. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een gisteren gepubliceerd rapport. Intussen is de Amerikaanse ambassadeur in Damascus voorlopig naar Washington teruggeroepen wegens zorgen over zijn veiligheid.

Volgens Amnesty heerst een „klimaat van angst” in een aantal staatsziekenhuizen, waar de veiligheidsdiensten actief jagen op gewonde betogers tegen het regime. Het gaat om ziekenhuizen in Homs, Banias en Tel Kelakh, steden waar het verzet tegen het regime fel is. Ziekenhuispersoneel heeft in veel gevallen deelgenomen aan foltering van gewonde patiënten, „juist de mensen die ze zouden moeten verzorgen”. Tevens zouden artsen en verplegers die opposanten van het regime zouden heben verzorgd, zijn opgepakt en gefolterd. Amnesty noemt de situatie „diep alarmerend”.

De Syrische autoriteiten proberen met harde hand een einde te maken aan de opstand tegen president Assad, die half maart begon. Inmiddels is er steeds meer gewapend verzet tegen de overheid door deserteurs die zich hergroeperen. De Verenigde Naties schatten dat sinds maart 3.000 mensen door geweld om het leven zijn gekomen.

Syrië riep gisteren zijn ambassadeur uit Washington terug nadat ambassadeur Robert Ford uit Damascus was vertrokken. Ford had de woede van de Syrische autoriteiten over zich afgeroepen door zijn steun voor de oppositie. Kennelijk op instigatie van het bewind was zowel de Amerikaanse ambassade als Fords autokonvooi belaagd. Het is de bedoeling dat Ford naar Syrië teruggaat. (Reuters, AFP, AP)