Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Israël stuurt noodhulp naar Turkije

Caption: Rescue workers work to save people trapped under debris after an earthquake in Ercis, near the eastern Turkish city of Van, October 25, 2011. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY - Tags: DISASTER ENVIRONMENT)
Caption: Rescue workers work to save people trapped under debris after an earthquake in Ercis, near the eastern Turkish city of Van, October 25, 2011. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) Reddingswerkers proberen mensen onder het puin vandaan te halen in de stad Ercis in het oosten van Turkije. Foto Reuters / Osman Orsal

Israël heeft het leger de opdracht gegeven om noodhulp te sturen naar het door een aardbeving getroffen Turkije.

Het land zou hulp gevraagd hebben aan Israël maar zonder specifiek aan te geven welke goederen het nodig heeft, schrijft het Israëlisch ministerie van Defensie in een verklaring. Na de aardbeving op zondag bood Jeruzalem ook al hulp aan. Ankara weigerde toen het aanbod. Volgens Israëlische media stuurt het land nu mobiele woningen op verzoek van de regering van premier Tayyip Erdogan.

Het aantal doden door de aardbeving in het oosten van het land is gestegen tot minstens 432. Het aantal gewonden ligt rond de 1.300 en er worden nog steeds mensen vermist. Toch worden er nog steeds mensen onder het puin vandaan gehaald. Vanmiddag redden hulpverleners nog een tienjarige jongen en een twee weken oude baby. Naar schatting zijn er zo’n 2.262 gebouwen ingestort.

De hulp die Israël aanbiedt, verbetert mogelijk de verslechterde banden met Turkije. De relatie tussen de twee landen bekoelde deze zomer vanwege de Israëlische bestorming van het Turkse activistenschip Mavi Marmara vorig jaar, waarbij negen Turken omkwamen en waarvoor Israël weigert excuses aan te bieden. De Turken bevroren in reactie daarop de militaire betrekkingen met Israël.

In het verleden bood Israël ook hulp aan Turkije aan. Na de aardbeving in 1999, waarbij tienduizenden Turken omkwamen, stuurde Jeruzalem drie vliegtuigen vol medische apparatuur en 150 hulpverleners om een tijdelijk ziekenhuis op te zetten.