Huizenbezitters steeds vaker in geldproblemen

Steeds meer huizenbezitters raken in geldproblemen door hun maandelijkse hypotheeklasten. In vergelijking met 2009 is het aantal mensen met een betalingsachterstand van minimaal drie maanden met 40 procent gestegen.

Dat meldt de NOS op basis van kwartaalcijfers van het BKR.

Het Bureau Krediet Registratie registreert schulden en vergeleek het afgelopen kwartaal met het derde kwartaal van twee jaar geleden. Toen hadden 32.000 mensen een dergelijke betalingsachterstand, nu gaat het om 45.000 mensen. Het aantal hypotheken is ondertussen gelijk gebleven: zo rond de 3,8 miljoen. In 2007 zou het om ongeveer 22.000 gevallen gaan.

In de meeste gevallen is echtscheiding de oorzaak van de schulden. Het blijkt dan vaak dat de lasten van het koophuis niet voor iemand alleen zijn op te brengen. Een andere belangrijke oorzaak is dat een van de twee partners werkloos wordt. Het huis verkopen is bovendien vaak geen optie, omdat de huizen door de crisis minder waard zijn geworden.