Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Haatzaaiende sprookjes

Dat Ramsey Nasr zich als Dichter des Vaderlands enige prozaïsche vrijheden kan veroorloven, wil nog niet zeggen dat hij haatzaaiende sprookjes kan gaan vertellen (Opinie, 21 oktober). Het zou de heer Nasr sieren als hij enige feitelijke kennis tentoon zou spreiden in plaats van loze beschuldigingen aan het adres van Israël te uiten, zoals „een beleid van moedwillige zuivering”.

In Israël (7,8 miljoen inwoners) wonen 1,6 miljoen Arabieren, die stemrecht hebben en kunnen worden gekozen. Gaza is daarentegen ‘Jodenvrij’. Ook in de Westbank zouden geen Joden kunnen wonen. Verder heeft Ramsey Nasr het over „eerlijke Palestijnse verkiezingen”. De verkiezingen die in 2010 hadden moeten plaatsvinden, zijn tot op heden niet gehouden. Van een eerlijk gekozen president en parlement is dus geen sprake.

Van groter belang is echter dat partijen weer naar de onderhandelingstafel gaan. Zoals Amoz Oz het zo goed verwoordt, gaat het niet om pro-Israël of pro-Palestijns, maar om pro-vrede. Minister Rosenthal probeert hier namens de Nederlandse regering zijn steentje aan bij te dragen. Haatzaaiende sprookjes zullen echter zeker geen bijdrage aan leveren aan vrede.

Yvonne Boomsma

Voorschoten