Turkse gevangenen in opstand na aardbeving

Een bewaker bij de door de aardbeving beschadigde gevangenis in het Turkse Van. In de chaos die zondag ontstond, ontsnapten tweehonderd gedetineerden. Vijftig daarvan kwamen weer terug nadat ze hun familie hadden gezien.
Een bewaker bij de door de aardbeving beschadigde gevangenis in het Turkse Van. In de chaos die zondag ontstond, ontsnapten tweehonderd gedetineerden. Vijftig daarvan kwamen weer terug nadat ze hun familie hadden gezien. Foto Reuters / Umit Bektas

Onrust in een gevangenis in Van, de Turkse plaats die afgelopen zondag getroffen werd door een zware aardbeving. Gevangenen hebben het gebouw in de brand gezet en er zijn geweerschoten gehoord. In de chaos na de aardbeving ontsnapten zondag al tweehonderd gevangenen.

Volgens een soldaat vielen gedetineerden vandaag bewakers aan met scharen en messen. Een gemeentelijke ambtenaar verklaarde dat er brand gesticht is. Journalisten van Reuters zagen vanavond vlammen uit het gebouw slaan en rook boven de gevangenis hangen. Ze hoorden daarna dat er ongeveer zes schoten werden gelost.

Van de tweehonderd gevangenen die zondag wisten te ontsnappen, kwamen er vijftig weer terug nadat ze hun familie hadden gezien.

De aardbeving met de kracht van 7.2 op de schaal van Richter verwoestte zo’n tweeduizend gebouwen in het oosten van het land. Volgens de laatste cijfers zijn er minstens 432 mensen om het leven gekomen. Het aantal gewonden ligt rond de 1.300.

Reddingswerkers zoeken nog altijd naar overlevenden in het puin. Er zijn sinds zondag nog ongeveer vijfhonderd naschokken gevoeld, waarvan de hevigste - 5.4 op de schaal van Richter - vanmiddag.