Gelederen sluiten zich tegen Al-Shabaab

De reikwijdte van de invasie in Somalië wordt steeds groter. Doel van de operatie lijkt nu om Al-Shabaab te elimineren, een ambitieuzer opzet dan Kenia voorhoudt.

De Keniaanse invasie in Somalië ontwikkelt zich steeds meer tot een internationale operatie om de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab uit te schakelen. Buitenlandse vliegtuigen helpen Kenia bij zijn militaire operaties in Zuid-Somalië.

Bij een bombardement door buitenlandse vliegtuigen werden volgens de Keniaanse tv gisteren 59 Al-Shabaab-strijders gedood. In de karige officiële berichtgeving over de oorlog blijft onduidelijk wie de grote militaire steunpilaar is van de Keniaanse actie: Amerika of Frankrijk.

Een Keniaanse militaire woordvoerder herhaalde gisteren dat Frankrijk betrokken is bij de strijd. Dit werd eerder ontkend door de Franse ambassade in Nairobi. Maar vervolgens kondigde een militaire woordvoerder in Parijs wel logistieke steun aan voor de Keniaanse operatie. De Fransen gaan helpen met het vervoer binnen Kenia van de hoofdstad naar de Somalische grens.

De aanleiding tot de Keniaanse interventie was de ontvoering langs de kust van vier toeristen, onder wie de zieke, bejaarde Franse Marie Didieu. Direct na haar ontvoering circuleerden onbevestigde berichten over de komst van een Frans marineschip om te helpen haar te traceren. Didieu leed aan kanker en zat in een rolstoel. De kidnappers gaven haar schijnbaar niet de medicijnen die de Franse overheid had gestuurd. Ze stierf. Didieu werd vermoedelijk vastgehouden in of rond de havenstad Kismay, doelwit van de Keniaanse operatie en bolwerk van Al-Shabaab.

Judith Tebbit, de ontvoerde dove Britse toerist, zou ook bij Kismayo worden vastgehouden. Kenia heeft Al-Shabaab de schuld gegeven van deze ontvoeringen, maar de terreurbeweging heeft dit altijd ontkend. Vermoedelijk zitten aan Somalische piraten verbonden bandieten achter de ontvoeringen. Al-Shabaab voerde de kidnappings niet uit, maar stond wel toe dat de ontvoerders konden uitwijken naar gebied dat werd gecontroleerd door terroristen. Vermoedelijk int Al-Shabaab belastingen van de ontvoerders, zoals ze ook een aandeel ontvangt van het losgeld dat de piraten buitmaken.

Ook Amerika speelt een rol. Ooggetuigen maken melding van onbemande militaire vliegtuigen in het Somalische luchtruim; dit zijn vermoedelijk Amerikaanse toestellen.

Onbemande Amerikaanse vliegtuigen, de zogenaamde drones, zijn al veel langer boven Somalië actief. Keniaanse legerleiders ontkennen verontwaardigd dat Amerika de drijvende kracht achter het offensief tegen Al-Shabaab zou zijn, maar ze erkennen wel informatie te krijgen van Amerikaanse geheime diensten.

In een tangbeweging trekken de Keniaanse militairen op naar de stad Kismayo, een belangrijk bolwerk van Al-Shabaab. De grote vraag is of ze Kismayo gaan innemen. Volgens de goed geïnformeerde krant The EastAfrican zou een dergelijke operatie alleen plaatshebben in coördinatie met Ethiopië en Oeganda. Ethiopische militairen zouden optrekken vanuit het westen en Oegandese militairen van de Afrikaanse Unie in Mogadishu vanuit het noorden.

Doel van deze actie van de drie Oost-Afrikaanse landen is om voor eens en altijd Al-Shabaab te elimineren – een veel ambitieuzere opzet dan wat de Kenianen nu voorgeven te doen, namelijk een veilige bufferzone langs de grens opzetten.

De VS zouden, aldus The EastAfrican, zich hebben verzet tegen de operatie, omdat de Oegandezen als onderdeel van de vredesmacht slechts een beperkt mandaat hebben in Somalië. Ook is de vrees groot dat Kenia in het Somalische wespennest wordt gelokt en de nationalistische Somaliërs zich gaan verzetten, waarna Kenia hetzelfde lot beschoren is als de Ethiopiërs na hun invasie eind 2006.

Na aanvankelijke militaire successen moest Ethiopië zich destijds terugtrekken en ontstond als reactie op de invasie Al-Shabaab, de meest radicale groep ooit in Somalië.