Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Geen kort geding tegen Ajax om leus 'joden'

Het kort geding tegen Ajax wegens het onvoldoende optreden tegen antisemitische leuzen rond wedstrijden van de club gaat niet door. De Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) maakte gisteren bekend af te zien van een gerechtelijke procedure.

In een verklaring zegt BAN dat Ajax „onlangs een preventief aspect” heeft toegevoegd aan de bestrijding van spreekkoren, maar de partijen maken geen details bekend.

„Het spijt me dat we daar wat mistig over zijn, maar de afspraak is dat we er inhoudelijk niet op ingaan”, zegt Hans Knoop van Stichting BAN. Ajax stelt in een persbericht een dialoog op gang te willen brengen met de aanhang die ertoe moet leiden dat „niemand door het gebruik van de naam ‘joden’ gekwetst zal worden”.

Stichting BAN vindt het ‘joden, joden’ dat Ajax-supporters ‘als geuzennaam’ aanheffen onaanvaardbaar. BAN ziet dit als een provocatie van de aanhang van de tegenstander, die zou worden verleid tot antisemitische spreekkoren. Voormalig Ajax-voorzitter Uri Coronel opperde dit voorjaar om bij Ajax punten in mindering te brengen als de geuzennaam door eigen supporters gebezigd wordt. „Dan is het snel afgelopen”, voorspelde hij.

Eerder dwong Stichting BAN bij de Haagse rechtbank een veroordeling af van ADO Den Haag, dat volgens de rechter „in het geheel niet” optrad tegen antisemitische leuzen. ADO moest „adequate maatregelen” treffen tegen de spreekkoren.