Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Gebruik filefuik in de jaren negentig afgeraden’

De ravage op de A2 nadat benzinedieven dit weekend op een bewust veroorzaakte file inreden. Beeld: screenshot NOS

Het opzetten van een filefuik, waarbij de politie moedwillig een file veroorzaakt om een dief te pakken, is in de jaren negentig gevaarlijk en onverantwoord genoemd en door experts afgeraden. De politietop legde dat advies van een werkgroep echter naast zich neer. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Dit weekend kwam een 35-jarige man om het leven in een door de politie met opzet veroorzaakte file. De benzinedieven die door de politie werden achtervolgd reden vol in op de file.

Frank Scheffer, in de jaren negentig lid van de werkgroep Roadblock, zegt vandaag in het Algemeen Dagblad dat het gebruik van een filefuik altijd buitenproportioneel is. Scheffer:

“Het creëren van een file hebben we ten sterkste afgeraden vanwege de risico’s. Het gebruik van een menselijk schild is buitenproportioneel. Het is nooit te rechtvaardigen als je andermans leven in de waagschaal stelt.”

De werkgroep Roadblock heeft het gebruik van een filefuik in twee rapportages aan de Raad van Hoofdcommissarissen afgeraden. Het gebruik van spijkermatten en blokkades zou veiliger zijn. Ook werd aangeraden een landelijke richtlijn voor achtervolgingen in te voeren.

De korpsen zouden destijds hebben gevreesd dat agenten aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze zich niet precies aan de richtlijn houden. Daarom werd het advies niet overgenomen.

Gisteren liet de directeur van de ANWB, Guido van Woerkom, aan RTL Nieuws weten het oneens te zijn met de beslissing van de politie. “Er valt nu een dode bij, omwille van een paar liter benzine. Doel en middel zijn niet met elkaar in evenwicht.”

De Rijksrecherche onderzoekt nog of de politie juist heeft gehandeld.