‘Gaddafi en zoon vanochtend op onbekende locatie begraven’

Gaddafi tijdens een bezoek aan Rome in juni 2009. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

Moammar Gaddafi is vanochtend rond de zonsopgang op een onbekende locatie in Libië begraven. Dat meldt Al Jazeera op gezag van een bron binnen de Libische regering.

Gaddafi zou samen met zijn zoon Mutassim en zijn voormalige minister van Defensie Abu Bakr Younis rond vijf uur vanochtend zijn begraven. Dat zei een lid van de militaire raad van Misrata vanochtend tegen persbureau AP. Volgens de bron zijn er islamitische gebeden uitgesproken tijdens de begrafenis.

Gisteravond maakte de Nationale Overgangsraad bekend dat Gaddafi vandaag begraven zou worden. Toen zei de Overgangsraad dat Gaddafi op een anonieme locatie in de woestijn van Libië zou worden begraven. Hij heeft naar verwachting een “simpele begrafenis” gekregen op een plek die onbekend moet blijven om te voorkomen dat zijn graf een bedevaartsoord wordt.

De keuze om Gaddafi op een onbekende plek te begraven is begrijpelijk, vindt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants, maar ze betwijfelt of zijn graf daadwerkelijk een bedevaartsoord was geworden:

“Je moet bedenken dat Saddam Hussein, die weliswaar na een proces ter dood werd veroordeeld, ook nog aanhang had in Irak, maar gewoon in zijn geboortestad Tikrit is begraven. Die plek is geen bedevaartsoord geworden. Een graf voor Gaddafi zou een vergelijkbare situatie kunnen geven.”

De lichamen van Gaddafi, zijn zoon Mutassim en zijn voormalige legerchef werden gisteren uit de koelruimte in Misrata gehaald, waar ze de afgelopen dagen lagen en waar duizenden hen kwamen bezichtigen.

De Overgangsraad beloofde gisteren een onderzoek in te stellen naar de precieze omstandigheden van Gaddafi’s dood. De raad zal een commissie vormen die de dood van Gaddafi moet onderzoeken. Over de dood van Gaddafi gaan tegenstrijdige berichten. Autopsie wees gisteren uit dat hij is overleden aan een kogel in zijn hoofd, maar onduidelijk is nog of de kogel van anti-Gaddafi strijders kwam of zijn eigen aanhang.