Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Fozzie Bear in Star Wars

Star Wars: Episode I - The Phantom MenaceRTL 7, 20.30-23.05 uur. Direct daarna Episode II, 23.05 - 01.50 uur.

Zo vaak gezien en al zo vaak op tv geweest. En toch blijft het leuk: RTL 7 zendt deze week alle Episodes uit, eerst de recente ‘prequel’-triologie (1999-2005) over de jeugd van Anakin Skywalker en vervolgens het oude trio (1977-1983) over zijn zoon Luke. Met het dramatische einde, waarin de twee elkaar eindelijk erkennen. Met zo’n bekend verhaal geeft het niet dat de prequel-films in feite de clou van de andere drie verraden.

Zeker bij de oudste Star Wars-films loont het de moeite om nu eens op details te gaan letten. Bijvoorbeeld op het zenuwachtige gedraai van de menselijke robot C-3PO. Of op de stem van Jedi-meester Yoda: (die kleine groene), ontworpen door de makers van de Muppetshow en met dezelfde stem als Muppet Fozzie Bear. Op het geluid van die lichtzwaarden. En natuurlijk het gehijg van Darth Vader, achter die zwarte helm. Allemaal moderne iconen.

Want in 1977 sloeg de eerste Star Wars-film in als een bom. Niet alleen door de trucages (de ruimtegevechten!) en de muziek (pam, pam, pam, pampadam), maar ook door die geheimzinnige kosmische mythologie (de Kracht!). Dat was toen nog bijzonder. Snel volgden nog twee films. Later werden dus nog drie nieuwe gemaakt – helaas zonder Harrison Ford, over wat er allemaal aan voorafging. Later werd het gewoon fijne spannende sciencefiction. Of is het toch fantasy?

Hendrik Spiering