‘EU kritisch over alternatief plan voor Hedwigepolder’

De Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Beeld Google Maps

De Europese Commissie heeft twijfels over het alternatieve plan dat het kabinet heeft opgesteld voor het onder water zetten van de Hedwigepolder. De commissie heeft dat Nederland in een vertrouwelijke brief laten weten.

Een woordvoerder van staatssecretaris Bleker bevestigt tegenover nrc.nl berichtgeving van De Telegraaf van vanmorgen waarin de krant schrijft dat Bleker vorige week een kritische brief heeft ontvangen van eurocommissaris Potoçnik van Milieu. De woordvoerder spreekt van “twijfels” bij de commissie, die Nederland gaat proberen weg te nemen:

“Wij nemen de twijfels van de commissie zeer serieus en gaan proberen die weg te nemen door een verdere onderbouwing te geven aan ons alternatief. We geloven dat we op die manier kunnen voldoen aan onze verplichting om voldoende natuurcompensatie te realiseren.”

In het alternatieve plan wordt niet de Hedwigepolder, die zo’n 300 hectare landbouwgrond bevat, onder water gezet, maar een gebied van zo’n 150 hectare bij Vlissingen. Bovendien wil Bleker voor 120 hectare aan nieuwe natuur laten aanleggen. Het onder water zetten van een gebied van ongeveer 300 hectare is nodig omdat Nederland verplicht aan natuurcompensatie moet doen voor het uitdiepen van de Westerschelde.

    • Pim van den Dool