Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ontwikkelingshulp

EU blijft ‘aanwezig’ in Afghanistan na terugtrekking troepen in 2014

Caption: In this image released by the Defense Department, a team leader for a U.S. Special Operations Cultural Support Team, hands out utensils during a women's shura held at a local compound in the village of Oshay, Uruzgan province, Afghanistan, May 4, 2011. With the support of U.S. special operation forces, the CST and Female Treatment Team are working closely together in order to bring health education to women in the area, as well as give them a voice in the district. (AP Photo/DoD)
Caption: In this image released by the Defense Department, a team leader for a U.S. Special Operations Cultural Support Team, hands out utensils during a women's shura held at a local compound in the village of Oshay, Uruzgan province, Afghanistan, May 4, 2011. With the support of U.S. special operation forces, the CST and Female Treatment Team are working closely together in order to bring health education to women in the area, as well as give them a voice in the district. (AP Photo/DoD) Amerikaanse militairen die deel uitmaken van het U.S. Special Operations Cultural Support Team tijdens een les verzorging en hygiëne in Uruzgan . Foto AP / US Department of Defense

De Europese Unie wil Afghanistan blijven ondersteunen na de volledige overhandiging van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land aan de Afghanen in 2014.

Dat maakte de speciale EU-gezant voor Afghanistan Vygaudas Usackas vanavond bekend in Istanbul, meldt Reuters. De internationale gemeenschap wil de komende jaren de militaire aanwezigheid in Afghanistan afbouwen.

De NAVO wil in 2014 alle veiligheidstaken aan de Afghaanse autoriteiten overdragen. De angst is echter dat er een machtsvacuum ontstaat, zoals bij de terugtrekking van de Sovjet-Unie in 1989. Hierdoor ontstond er een conflict tussen de verschillende anti-Sovjet milities waardoor de Talibaan aan de macht kwam.

Volgens Usackas is het belangrijk voor het Afghaanse volk dat de EU samen met de internationale gemeenschap aanwezig blijft op de vlakken van “politiek, ontwikkelingshulp en training” tot na 2014. Zo hoeven de fouten uit 1989 niet herhaald te worden, aldus Usackas.

De gezant sprak de hoop uit dat het mandaat EUPOL Afghanistan, een EU-missie die Afghanen traint om zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor de veiligheid in het land, verlengd wordt tot ver na 2013. EUPOL heeft de afgelopen maanden 1.700 politieagenten, 300 politietrainers, 200 aanklagers en twintig rechters opgeleid.