Espresso met Prins Charles

De Britse kroonprins Charles wil van Buckingham Palace een museum maken. Dit werd onthuld door BBC-journalist Andrew Marr die deze week een boek zal publiceren over Koningin Elisabeth II. Ik vraag aan prins Charles of zijn moeder al iets van de plannen weet.

Prins Charles bij de opening van een winkel in Middlesbrough. Foto AP / Scott Heppell

Kassa

De Britse kroonprins Charles wil van Buckingham Palace een museum maken. Dit werd onthuld door BBC-journalist Andrew Marr die deze week een boek zal publiceren over Koningin Elisabeth II. Ik vraag aan prins Charles of zijn moeder al iets van de plannen weet. Hij schudt zijn hoofd. ‘Nee, ze weet nog niet dat ik van haar huis een museum wil maken.’ Waarom niet? ‘Het is beter om het niet te vertellen.’ Prins Charles neemt een slokje espresso. ‘Ze is 85,’ zegt hij. ‘Ze zal er niks van merken.’ Wat voor museum moet het worden? ‘Een nationaal museum,’ antwoordt de Britse kroonprins. ‘We willen niets veranderen, behalve dan een kassa aan de poort. En speciale parkeerplekken voor de bussen met Japanners.’

Prins Charles wacht al dertig jaar op het moment dat zijn moeder afstand zal doen van de troon. ‘Volgens mij is ze vergeten dat ze koningin is,’ zegt de kroonprins. ‘Ik had haar laatst aan de lijn en toen begon ze een heel verhaal over haar wandelstok die vastzat in de theepot.’ Er wordt gespeculeerd dat zijn moeder misschien prins William zal aanwijzen als haar troonopvolger. ‘Dan wijst ze de verkeerde aan,’ zegt prins Charles. ‘Maar het zal al heel wat zijn als ze niet haar labrador aanwijst.’

    • Ernest van der Kwast