Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Games

Eindelijk ook de voetjes van de vloer met Microsoft

Game

Just Dance 3

Van UbisoftVoor Xbox 360 met Kinect *****

Spring-, poseer- en dansgame Just Dance was hét spel dat Nintendo hielp de Wii langer in leven te houden dan nodig was. Nu springt de serie ook naar de Xbox 360 om de kwakkelende Kinect-bewegingscamera te hulp te schieten – en doet dat met verve.

In tegenstelling tot Dance Central, Microsofts eigen dansgame, vervalt Just Dance 3 nergens in cyberfetisjisme of overgecompliceerdheid. De dansers op het scherm zijn geen robotachtige computerpersonages, maar gewoon gefilmde mensen. De choreografie is te behappen en het registreren van precieze bewegingen, ach, dat luistert niet zo nauw.

Dit is een feestspel pur sang, waarbij plezier maken belangrijker is dan winnen. Perfectionisten die chagrijnig worden omdat ze vinden dat het spel hun bewegingen niet goed heeft gezien, kunnen beter niet meedoen. Een bus deodorant is ook geen overbodige luxe en let op: Just Dance 3 mag dan het tegengif zijn voor ongemakkelijke familiefeestjes, het vormt ook een risico voor versleten gewrichten en onvast meubilair. Zeker wanneer van vier personen tegelijk wordt gevraagd exhibitionistische rocksterren na te doen, zijn lampen, vazen en heupen niet langer veilig.

Het duurde even voor de voeten van de vloer en de handen in de lucht gingen voor Microsoft en zijn Kinect. Nu gebeurt dat toch, dankzij dit pretentieloze en prettig ogende dansspel. Geeft het de Kinect eenzelfde stoot levensbloed als de Wii? Dat moet nog blijken. Het infuus is in ieder geval succesvol aangesloten.

Rogier Kahlmann