Eerste uitslagen: islamitische Ennahda op winst in Tunesië

Een demonstrant tijdens een protest tegen de islamitische beweging Ennahda, die volgens de eerste officiele uitslagen met ruime voorsprong winnaar wordt van de verkiezingen in Tunesië. Foto Reuters / Zohra Bensemra

De gematigd islamitische Ennahda-partij is zoals verwacht op weg de meeste zetels te winnen bij de eerste vrije verkiezingen van Tunesië. Dat blijkt uit de eerste officiële uitslagen.

Ennahda heeft van de tot nu toe getelde stemmen 43 procent gekregen. Gisteren claimde de partij al de winst. Toen zei het te rekenen op minstens 40 procent. Een coalitie had de partij ook al op het oog: een samenwerking met de Congrespartij voor de Republiek (in de laatste tellingen tweede partij met 16 procent van de stemmen) en Ettakatol (gedeeld derde met 12 procent) ligt wat hen betreft voor de hand. Beide zijn centrumlinkse seculiere partijen. Mustapha Ben Jafar van de laatstgenoemde partij zei vanavond bereid te zijn interimpresident te worden in die eventuele coalitie.

De Progressieve Democratische Partij (PDP), die vooraf geacht werd om het Ennahda moeilijk te maken, erkende gisteren al het verlies. Ook dat bevestigen de eerste uitslagen: ze zitten niet bij de vier populairste partijen. Een rol in de oppositie is nu hoogstwaarschijnlijk hun deel; dat gaven ze gisteren zelf ook al aan.

Er zijn nu 74 van de 217 zetels (34 procent) verdeeld. Wanneer er nieuwe uitslagen binnenkomen, worden ze hier in een tabel gezet.

Na de definitieve uitslag wordt een vergadering gevormd die een nieuwe grondwet moet opstellen. Van de 7,5 miljoen kiesgerechtigden hadden 4,1 miljoen mensen zich als kiezer laten registreren. Daarvan heeft ongeveer 90 procent afgelopen zondag ook daadwerkelijk gestemd.

    • Peter Zantingh