Een allerlaatste 'one last thing' van Steve Jobs

Bill Gates heeft geen fantasie en Android is de grote vijand.

Aldus Steve Jobs in de biografie die gisteren is verschenen.

De biografie van de onlangs overleden Apple-oprichter Steve Jobs bevestigt vermoedens dat Jobs lang wachtte met zijn behandeling tegen kanker, daarmee vrienden, familie en collega’s tot wanhoop drijvend. Hij had bezwaar tegen een operatie en gaf de voorkeur aan alternatieve geneeswijzen. Toen hij uiteindelijk in het medisch circuit terechtkwam, zette Jobs alles op alles om te genezen. Dat bleek te laat, vertelde hij in zijn laatste weken aan biograaf Walter Isaacson.

De biografie Steve Jobs is gisteren verschenen en werd in de VS net zo gehypet als de producten van de Apple-oprichter zelf. Sinds zijn overlijden, drie weken geleden, is Jobs niet meer van de voorpagina’s van de Amerikaanse kranten verdwenen omdat fragmenten van het boek vroegtijdig uitlekten.

Isaacson interviewde Jobs ruim veertig keer en kreeg toegang tot diens intieme vrienden en vijanden. De biografie vertelt verder over de manier waarop Jobs de baas van aartsconcurrent Google, Larry Page, in zijn laatste maanden van advies diende. Zoals hij zelf ooit, nog voor hij Apple begon, advies kreeg van de oprichters van HP en Intel.

Jobs advies aan Google: kies de vijf producten die je echt goed wilt maken. Tegelijkertijd benadrukt Jobs in het boek dat hij ‘een atoomoorlog’ zal voeren tegen Android, omdat dat besturingssysteem voor de smartphone gekopieerd is van de iPhone. Apple is een reeks rechtszaken begonnen om de patenten te beschermen. Jobs: „Ik zal mijn laatste ademtocht en iedere stuiver van Apples 40 miljard op de bank besteden om dit onrecht recht te zetten.” Inmiddels heeft Apple 86 miljard dollar op de bank.

De biografie beschrijft gedetailleerd hoe Jobs zich onmogelijk wist te maken met zijn megalomane trekjes: iemand die zich verloor in de perfectionering van de allerkleinste details. Dan weer een keiharde hufter, dan weer charmant. Alleen kunstenaars konden zijn goedkeuring wegdragen – zelf zag hij zichzelf ook liever als een kunstenaar dan als topman of manager.

Jobs was aanhanger van het boeddhisme, dat materialisme afwijst. Maar hij maakte producten die bij uitstek op de hebberigheid van consumenten inspelen. Hij zag dat uiteindelijk als zijn ‘kunst’. Dat hij miljardair werd met de verkoop van iPods, iPhones en computers, was een bijkomstigheid.

Jobs hield van simpel. De steenrijke Microsoft-oprichter Bill Gates die de familie Jobs ooit in hun relatief eenvoudige huis in Palo Alto bezocht, vroeg hem ronduit: „Wonen jullie allemaal hier?” Zelf bouwde Gates een huis op een terrein van zestigduizend vierkante meter.

Het respect dat Bill Gates direct na het overlijden van Jobs uitte, was niet helemaal wederzijds. Steve Jobs omschreef zijn zakelijke tegenpool als volgt: „Bill is fantasieloos en heeft nooit iets zelf uitgevonden, en daarom voelt hij zich nu volgens mij meer thuis in de filantropie dan in de technologie. Hij heeft alleen schaamteloos andermans ideeën gejat.” Later blijkt er wel degelijk sprake te zijn van wederzijds respect. Bill Gates bracht Jobs op zijn ziekbed nog een lang bezoek.

Het boek eindigt met een one last thing, de klassieke afsluiting waarmee Jobs bij zijn productpresentaties het hoogtepunt inluidde. Hij vertelt zijn biograaf dat hij dolgraag een Apple-tv wil maken, die dvd-spelers en afstandsbedieningen overbodig maakt „en de eenvoudigste gebruikersinterface hebben die je je maar kunt voorstellen. Ik heb eindelijk door hoe dat moet”.

Bekijk de video van de herdenkingsdienst voor Steve Jobs op http://bit.ly/afscheidjobs

En bekijk op YouTube een lang interview met Jobs-biograaf Walter Isaacson uit het programma 60 minutes. Zoek op ‘Steve Jobs, part 1’