Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Deskundigen waren tegen gebruik filefuik

Experts hebben het gebruik van filefuiken al in de jaren negentig gevaarlijk en onverantwoordelijk genoemd. Dat bevestigt de Raad van Korpschefs na berichtgeving in het Algemeen Dagblad van vandaag. „Ik weet niet wat de reden was om dat advies in de wind te slaan”, aldus een woordvoerder. „Dat laten wij uitzoeken.”

Zaterdag kwam een 35-jarige man uit Maastricht om het leven toen benzinedieven op de A2 achterop een file reden. De file was gecreëerd door boven alle rijbanen een rood kruis te laten oplichten. De twee voortvluchtigen werden aangehouden voor poging tot doodslag op politiemensen, dood door schuld en doodslag. Een van hen, een 24-jarige Rotterdammer, is gisteren vrijgelaten. Het gaat om de passagier.

In 1996 en 1998 stuurde de werkgroep Roadblock twee rapporten naar de Raad van Hoofdcommissarissen. Het gebruik van filefuiken werd in die rapporten afgeraden. „Het is nooit te rechtvaardigen als je andermans leven in de waagschaal stelt”, zegt Frank Scheffer, destijds lid van de werkgroep, in het AD.

De deskundigen concludeerden dat de politie beter andere middelen kan inzetten om voortvluchtige verdachten op te pakken. Zo werd het gebruik van spijkermatten en blokkades aangeraden. Ook werd geadviseerd om een landelijke richtlijn voor achtervolgingen in te voeren. „Je kan niet alles in protocollen samenvatten”, zegt de Raad van Korpschefs in een reactie. „Bij onverwachte situaties moet vaak heel snel worden gehandeld.”

De ANWB reageert kritisch op het politieoptreden van zaterdag. De bond vraagt zich af of de overtreding in verhouding staat tot de aanpak en vraagt het ministerie van Veiligheid en Justitie om opheldering. „De snelweg is geen speeltje”, zegt een woordvoerder. „Er rijden allemaal mensen die zich van geen kwaad bewust zijn.”

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) onderstreepte gisteren in deze krant dat de file niet gecreëerd werd als maatregel tegen alleen benzinediefstal. „Na de diefstal werd onder meer een stopteken genegeerd en een aantal politieauto’s geramd”, legde een woordvoerder uit. „Het zou te kort door de bocht zijn om die zaken buiten beschouwing te laten.”