Dank u wel, Verdonk

In februari 2008 kreeg ze aandacht in 150 artikelen in de Volkskrant, De Telegraaf, NRC Handelsblad, Trouw, Spits en Metro. Het aantal artikelen steeg in maart naar 250 en in april zelfs naar 300. In dezelfde periode was ze ook de meest uitgenodigde gast in een aantal vooraanstaande tv-programma’s (Een vandaag, Netwerk, Nova, De wereld draait door en Pauw en Witteman, Buitenhof en Het elfde uur). Ze mocht maar liefst 19 keer langskomen. Had ze een medicijn tegen aids uitgevonden? Was ze de schrijfster van een politiek manifest waarop iedereen al jaren zat te wachten? Kon ze onomstotelijk bewijzen dat smurfen helemaal niet door een waterkraan kunnen?

Haar naam was Rita Verdonk. Haar enige wapenfeit was dat ze hoog stond in ‘de peilingen’. Wie wil weten waarom ik de peilingen tussen aanhalingstekens zet, moet mijn laatste boek maar eens doorbladeren.*

Er was ‘gepeild’ hoeveel zetels mevrouw Verdonk zou winnen als er verkiezingen zouden worden gehouden. Artikel na artikel, tv-programma na tv-programma mochten we genieten van mevrouw Verdonk of haar voor- en tegenstanders, die dit ongelooflijke ‘feit’ bespraken. Meer viel er ook niet te bespreken. Een partijprogramma, of minimaal een bierviltje met wat standpunten, was er niet. Er was helemaal niks, behalve constante peilingen en de bijnaam IJzeren Rita.

De media hadden (en hebben) ook helemaal niet meer nodig dan een ‘peiling’. Iemand die misschien wel 25 zetels haalt als er nu verkiezingen worden gehouden, is nieuwswaardig genoeg. (In de grafiek kun je trouwens zien dat de oplopende media-aandacht voor een extra aantal ‘gepeilde’ zetels zorgt. Handig dat de vaderlandse media zelf holle woorden van lucht voorzien en daarmee de ‘peilingen’ oppimpen. Daarmee verschaf je jezelf ook een excuus om haar weer uit te nodigen. (‘U blijft maar stijgen in de peilingen, hè!’)

De jaren daarna werden gevuld met allerlei schandalen en andere Kay van der Lindes.

In juni 2010 werden er Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Hé, dat was vreemd: mevrouw Verdonk kreeg 0 zetels. Waren er zomaar tientallen uren kostbare zendtijd en lappen tekst besteed aan een niet-bestaand fenomeen.

Wat had iedereen nou over het hoofd gezien in februari 2008? Een klein, maar simpel feit: er waren helemaal geen verkiezingen.

IJzeren Rita speelt, sinds zij in september 2007 uit de VVD stapte, geen enkele rol in de vaderlandse politiek of maatschappij. De enige rol die zij sindsdien mocht spelen, was die van mediaopvulsel. De media zullen zich geen seconde afvragen of ze hun en onze tijd niet beter hadden kunnen besteden. Ze zullen mevrouw Verdonk ook niet voor de bewezen diensten bedanken.

Dan doe ik het maar, want ik heb in menige schnabbel of tv-optreden van haar grappige of misplaatste fratsen gebruikgemaakt.

Dank u wel, mevrouw Verdonk.

Raoul Heertje

*) In Mark Rutte is Lesbisch kun je bijvoorbeeld lezen dat je je voor de peilingen van Maurice de Hond zo vaak kunt inschrijven als je maar wil en dat je ook regelmatig met al je pseudoniemen wordt uitgenodigd.

    • Raoul Heertje