Creatief studeren

Nu studeren duurder wordt en de kans op een baan achteraf onzeker, zoeken meer en meer studenten naar alternatieve financiering voor hun studies.

Om zijn studie te kunnen betalen verkoopt student Paul de Haas zichzelf. Althans, hij verkoopt zijn tijd. Nu studeren steeds duurder wordt moet je immers creatief zijn. De Amsterdamse student, die cum laude afstudeerde aan de universiteit van Leiden, geeft daarom sinds het begin van deze maand aandelen in zichzelf uit. „Het begon als een ludiek idee, maar nu krijg ik naast de financiële hulp van mijn oom, tante en oma, bijna elke dag mails en tweets van onbekenden die ook geïnteresseerd zijn.”

Het concept is simpel. De student geeft in totaal 500 aandelen uit waar je 50 euro per aandeel voor betaalt. Ieder aandeel is behalve 50 euro ook een half uur van zijn tijd waard. Wie twee aandelen koopt kan dus een uur gebruikmaken van De Haas’ ‘diensten’. Die diensten zijn onder andere concept- en strategieontwikkeling en communicatieadvies. „Mensen kunnen op ieder ogenblik besluiten om hun aandelen in te wisselen, zelfs als dit in 2040 is en ik wereldberoemd ben.” Je koopt zijn tijd van straks tegen zijn tarief van nu, want door het volgen van de opleiding wordt een half uur van De Haas’ tijd ook meer waard.

Die opleiding is de Hallo© Academie in Amsterdam. Een creatieve studie conceptontwikkeling voor studenten die al een master hebben afgerond. De Grote Donorshow van BNN, die in 2007 voor opschudding zorgde, was bijvoorbeeld bedacht door een Hallo©academiestudent. Dat is wat De Haas ook uit zijn studie hoopt te halen: op een creatieve manier aandacht leren vragen voor maatschappelijk relevante kwesties. „Daarbij is geld een bijkomstigheid, maar nooit een hoofddoel.”

Uiteindelijk geeft De Haas maximaal 500 aandelen uit, want dan heeft hij de noodzakelijke 25.000 euro voor zijn studie en levenskosten. „Nu studeren duurder wordt moeten studenten gaan nadenken. Natuurlijk kan ik geld lenen, maar op deze manier geef ik een voorbeeld van hoe het ook kan.” Dat voorbeeld lijkt te werken, inmiddels heeft De Haas al voor meer dan 3.000 euro aan aandelen in zichzelf verkocht. „Gister kocht iemand zelfs een hele dag van mijn tijd.” Sommige familieleden en vrienden van de conceptontwikkelaar in spé vinden het idee zo leuk dat ze er niet eens wat voor terug willen. Ook oma is enthousiast. „Maar ik moet nog wel langs om het allemaal aan haar uit te leggen, daar heb ik nog geen tijd voor gehad.”

Ook aandelen kopen? Twitter @Pauldehaas of e-mail pauldehaas@me.com

    • Kris Derks