Coalitiepartner Italië dreigt regering ten val te brengen

Premier Berlusconi (links) overlegt met Umberto Bossi, de leider van coalitiepartij Lega Nord. Foto AFP / Andreas Solaro

Terwijl de Europese druk op de Italiaanse premier Silvio Berlusconi toeneemt om snel economische hervormingen door te voeren, dreigt coalitiepartner Umberto Bossi, de leider van de Italiaanse partij Lega Nord, zich terug te trekken uit de coalitie. Lega Nord is tegen de opgelegde hervormingsplannen en weigert in te stemmen met een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar.

Als Bossi zijn steun aan de conservatieve coalitie intrekt, zou Italië zonder regering zitten, terwijl het land zijn partners in Europa juist probeert te overtuigen dat het zijn kwakkelende economie weer op de rails zal krijgen.

Berlusconi overlegt met Lega Nord

De druk op premier Berlusconi neemt toen. Hij heeft minder dan 24 uur om met overtuigende bezuinigingen en hervormingen te komen zoals die afgelopen weekend werden geëist door Europese regeringsleiders. Berlusconi overlegt vandaag met Lega Nord om tot een akkoord te komen. Bossi spreekt van een “gevaarlijke situatie” en een “dramatisch moment” en vreest dat de regering op zeer korte termijn valt over de economische hervormingsplannen.

Europese collega’s willen dat Berlusconi meer tempo maakt

Tijdens de EU-top van afgelopen weekend werd Berlusconi door zijn collega’s in Europa opgeroepen om meer tempo te maken met economische hervormingen en bezuinigingen. Italie moet een schuldenlast van 1,9 biljoen euro weten terug te dringen en de economie een impuls geven.

De Italiaanse president Giorgio Napolitano, die de macht heeft om de regering te ontbinden, wees in een verklaring op de toenemende druk vanuit Europa op Italië om te bezuinigen. Een deel van die druk noemde hij “niet opportuun”.