Bridgemannen- en vrouwen naar halve finale op WK

Twee Nederlandse bridgeteams hebben zich geplaatst voor de halve finales van de wereldkampioenschappen in het Brabantse Veldhoven. In de kwartfinale van de Bermuda Bowl (WK open) overtuigend van de Nederlandse mannen ruim van IJsland. Over 96 spellen stond de teller gisteren stil op 233 tegen 42.

In de halve finale nemen de drie Nederlandse paren (Brink-Drijver, Muller-De Wijs en Van Prooijen-Verhees) het vandaag en morgen op tegen Italië, de favoriet voor de wereldtitel. De andere halve finale bij de mannen gaat vandaag tussen VS1 en VS2.

Gezien de grote vorm waarin de nationale mannenploeg nu verkeert, lijkt Nederland niet kansloos tegen Italië. Teamlid Bauke Muller, met een wereldtitel en twee open EK’s achter zijn naam de succesvolste Nederlandse bridger ooit: „Het ligt zo’n beetje fiftyfifty.”

Er zijn aanwijzingen dat de ongenaakbare Italianen op deze WK minder goed op dreef zijn dan voorheen. Zo maakte wonderkind Agustin Madala dit toernooi een voor zijn doen ongebruikelijk dure fout. En een allergie bezorgt sterspeler Lorenzo Lauria onrustige nachten.

In de kwartfinale van de Venice Cup (WK voor vrouwen) leverden de Nederlandse bridgers Michielsen-Dekkers, Arnolds-Vriend en Pasman-Simons een felle strijd met VS1. Nederland stond bijna de gehele wedstrijd op achterstand. Na een briljante laatste set overleefde Nederland ternauwernood (200-172).

De vrouwen spelen in de halve eindstrijd tegen Frankrijk. Het andere halvefinaleduel gaat tussen Engeland en Indonesië.

    • Jan van Cleeff