Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Bossi bereikt ‘pessimistisch’ akkoord met Berlusconi over hervormingen

Caption: Northern League's leader Umberto Bossi lights a cigar as he sits in a bar next to the Chamber of Deputies building in Rome Tuesday, Oct. 25, 2011. Ministers and lawmakers on Monday were debating measures aimed at raising the retirement age to match that of Germany, which is raising its retirement age to 67 for anyone born after 1964. However, any change in Italy's retirement age will face fierce resistance from Berlusconi's main political ally, the Northern League, whose constituency includes workers in Italy's productive north. Unions also oppose raising the pension age, as the European Union demanded Italy introduce tough new measures to spur economic growth. (AP Photo/Lapresse, Mauro Scrobogna)
Caption: Northern League's leader Umberto Bossi lights a cigar as he sits in a bar next to the Chamber of Deputies building in Rome Tuesday, Oct. 25, 2011. Ministers and lawmakers on Monday were debating measures aimed at raising the retirement age to match that of Germany, which is raising its retirement age to 67 for anyone born after 1964. However, any change in Italy's retirement age will face fierce resistance from Berlusconi's main political ally, the Northern League, whose constituency includes workers in Italy's productive north. Unions also oppose raising the pension age, as the European Union demanded Italy introduce tough new measures to spur economic growth. (AP Photo/Lapresse, Mauro Scrobogna) De leider van de Lega Nord, Umberto Bossi, steekt een sigaar aan in een bar naast het parlement in Rome. Foto AP / Mauro Scrobogna

De leider van de Italiaanse partij Lega Nord, Umberto Bossi, heeft een akkoord bereikt met coalitiepartner premier Silvio Berlusconi over de economische hervormingen die het land moet invoeren om de kwakkelende economie weer op de rails zal krijgen.

Wat het akkoord tussen Bossi en Berlusconi precies behelst is echter nog niet duidelijk, meldt persbureau Reuters. Bossi dreigde zich terug te trekken uit de coalitie omdat zijn partij tegen de opgelegde hervormingsplannen en de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar is.

Ondanks het akkoord is Bossi pessimistisch over het voortbestaan van de regering. Volgens hem is het nog maar de vraag of morgen de Europese leiders akkoord gaan met de veranderingen aan de hervormingen die hij en Berlusconi overeen zijn gekomen. Onze correspondent in Italië, Bas Mesters, twittert dat Bossi de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd die de Europese Unie eist, niet accepteert.

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters Umberto Bossi accepteert tijdtrekken van Berlusconi, maar weigert verhoging pensioengerechtigde leeftijd die EU eist.

Berlusconi heeft de steun van de Lega Nord hard nodig om hervormingen door te voeren die zijn Europese partners eisen van Italië. Het land moet namelijk de schuldenlast van 1,9 biljoen euro terugdringen en de economie een impuls geven. De druk op Berlusconi is hoog in zowel binnen- als buitenland. De premier moet namelijk morgen overtuigende bezuinigingen en hervormingen presenteren aan zijn Europese collega’s in Brussel.

Maar dat gaat hij niet doen, vertelt Mesters vanuit Italië. Berlusconi heeft namelijk nog geen akkoord voor een pakket aan hervormingen. Voor zijn collega’s in Brussel schrijft hij een brief. Mesters:

“Berlusconi schrijft een brief waarin hij de tussenstand aangeeft. Wat hij al gedaan heeft en wat er nog aan hervormingen gedaan moet worden. Maar dat vraagt Europa niet van de premier. Toch hoopt Berlusconi dat Italië meer tijd krijgt om hervormingen door te voeren. Hij weet dat als ze hem naar huis sturen, de economische crisis in de eurozone kan escaleren”

Interactieve graphic: Europa in cijfers