Bob gaat nu voor Barbie klussen

Barbie is binnenkort niet langer afhankelijk van haar vaste vriendje Ken als het op klussen aankomt. Professionele hulp is in aantocht, want beroepsklusser Bob de Bouwer staat binnenkort – net als de modepop – onder contract bij de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel. Het bedrijf neemt HIT Entertainment, eigenaar van Bob en tv-collega’s als Pingu en Brandweerman Sam, over.

Mattel betaalt voor de overname van de speelgoedfiguren 680 miljoen dollar, ongeveer 490 miljoen euro. HIT Entertainment was eigendom van een consortium onder leiding van participatiemaatschappij Apax, dat het speelgoedconcern in 2005 voor 779 miljoen dollar overnam.

Mattel produceert naast Barbie ook speelgoed als Hot Wheels en Fisher Price-artikelen. Bovendien fabriceert het bedrijf al enkele jaren speelgoed onder de licentie van HIT Entertainment, zoals Thomas de Stoomlocomotief. De aankoop komt op een voor Mattel cruciaal moment. Ze verloor eerder dit jaar de licentierechten op Sesamstraatfiguren aan concurrent Hasbro en zocht daarom naar manieren om haar aanwezigheid op de markt voor peuterspeelgoed uit te breiden.

„Nu kunnen we onze eigen kennis op het gebied van wereldwijde distributie en marketing combineren met de ervaring van HIT Entertainment wat betreft productie en licenties van speelgoedfiguren”, zegt Mattel-topman Eckert.

De overname van Bob de Bouwer en collega's moet in het eerste kwartaal van 2012 worden afgerond.