Blijmoedige show van Ricky Koole

Ricky Koole: Rain, Steam and Speed. Gehoord: 22/10, Theater De Stoep, Spijkenisse. Theatertournee t/m 17 dec. www.rickykoole.nl ****

Een boodschap heeft ze niet. Ricky Koole wil een pot oud zeer kwijt. In een mix van blues, soul en americana leegt ze ‘even de prullenbak met exen enzo’.

Na een aantal muzikale theaterprogramma’s met geliefde en muziekkenner Leo Blokhuis geeft zangeres en actrice (Sonny Boy) Ricky Koole weer solo-optredens die meanderen tussen concert en theater. In Rain, Steam and Speed deelt ze, begeleid door gitaar, piano, bas en slagwerk, liedjes en gedachten over haar drukke bestaan. Het is haar wens groots en meeslepend te leven. Maar daar komt ze eigenlijk te weinig aan toe.

Koole is een zangeres zonder opsmuk, met een buigzame stem van parelmoer. Met geestige en relativerende ontboezemingen neemt ze korte aanloopjes naar haar liedjes. Daarin slingert ze langs het zoet zinderende zuiden van de Verenigde Staten waar de soul broeit en de blues bloedt. Maar ze beschrijft ook het dagelijks leven in toch weer een americana-omlijsting.

Rain, Steam and Speed, een schilderij van William Turner, werd haar inspiratiebron voor deze blijmoedige show vol passie en romantisch verlangen.

Haar liedjes sluiten mooi aan: de countrypop van het liedje Niets Meer. „Als ik niet meer van jou ben, ben je niets meer voor mij” – noten met een snik. Er is voorzichtige verleiding in Ik Draag, aangezet drama in het mooie Olielamp, en te lang gesmoord vuur in Won’t Be Long van Aretha Franklin. Maar ook in de blues is Koole sterk. In De Nacht haalt ze flink uit – een gepijnigde kreet in het donker.