Bleker zet alternatief ontpolderplan door ondanks EU-kritiek

Staatssecretaris Bleker in mei dit jaar in de Tweede Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

De brief van de Europese Commissie over het alternatieve plan voor het onder water zetten van de Hedwigepolder is staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) rauw op zijn dak gevallen. Dat zei hij vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

“De brief is mij tegengevallen”, zei de bewindsman, die het verder had over een heel kritische inhoud. Hij had dat gezien het ‘voortraject’ niet verwacht. De commissie hekelt in de brief de wetenschappelijke onderbouwing van de alternatieve plannen voor natuurherstel. Dat is nodig voor het compenseren van de natuurschade die is aangericht bij het uitdiepen van de Westerschelde.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door Stientje van Veldhoven (D66), meldt persbureau Novum. Voor haar kwam de brief uit Brussel niet als een verrassing. “Dit was toch te verwachten. De staatssecretaris diende een plan in waarvan hij wist dat het onvoldoende was.” Zij riep Bleker op alsnog te stoppen met het alternatieve plan en de Hedwigepolder gewoon onder water te zetten.

Dat is Bleker niet van plan. De EC krijgt de gevraagde informatie. “Ik heb vertrouwen in het herstelplan.” Nederland heeft overigens geen formele toestemming nodig van Brussel voor de manier waarop het natuurherstel in de Westerschelde wordt vormgegeven, voegde hij daaraan toe. Bleker wil in plaats van de Hedwigepolder een polder bij Vlissingen onder water zetten en nieuwe natuur aanleggen.

Met Vlaanderen was oorspronkelijk afgesproken dat een deel van de kosten voor het onder water zetten van de Hedwigepolder door de zuiderburen wordt betaald. Of het gewest ook bereid is tientallen miljoenen te betalen voor de alternatieve plannen, is niet bekend. Daarover is nog niet overlegd, zei Bleker.

    • Pim van den Dool