Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Bijeenkomst EU-ministers van Financiën van morgen uitgesteld

Barroso en de Roemeense president Traian Basescu op een persconferentie in Brussel, waar morgen een uiterst belangrijke eurotop op het programma staat. Een van de geplande bijeenkomsten, die van de ministers van Financiën van de 27 EU-landen, wordt uitgesteld, zo bleek vandaag.
Barroso en de Roemeense president Traian Basescu op een persconferentie in Brussel, waar morgen een uiterst belangrijke eurotop op het programma staat. Een van de geplande bijeenkomsten, die van de ministers van Financiën van de 27 EU-landen, wordt uitgesteld, zo bleek vandaag. Foto AP / Yves Logghe

De bijeenkomst van de ministers van Financiën van 27 EU-landen die voor morgen gepland stond, gaat niet door. De bijeenkomst in Brussel zou plaatsvinden vóór de vergaderingen van de EU-leiders en de eurozone-leiders.

Het was de bedoeling dat er morgen drie bijeenkomsten zouden plaatsvinden: eerst die van de 27 ministers van Financiën van EU-landen, dan die van 27 leiders van die landen en ten slotte komen de leiders van de eurozone bij elkaar. De eerste uit dat rijtje wordt nu dus uitgesteld. Dat hoeft geen reden voor paniek te zijn, haasten verschillende EU-diplomaten te benadrukken. De vergadering was in beginsel al lastig gepland door EU-voorzitter Polen.

‘Uitstellen met een dag of twee’

Volgens de Financial Times heeft Jacek Rostowski, de Poolse minister van Financiën die de vergadering zou leiden omdat zijn land momenteel voorzitter van de EU is, in een brief aan de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker laten weten dat het uitstellen een gevolg is van het uitblijven van een overeenkomst:

“Zoals de zaken er nu voor staan, lijkt het erop dat het pakket maatregelen niet vaststaat voor woensdag 26 oktober. Daarom dient de bijeenkomst van ministers van Financiën met een dag of twee te worden uitgesteld. Ik verzoek u mij op de hoogte te stellen wanneer er binnen de eurozone een overeenkomst is over de nog openstaande kwesties, zodat ik de vergadering opnieuw kan inplannen.”

De Financial Times kreeg van andere bronnen te horen dat het vermoeden groeit dat een dergelijke vergadering sowieso overbodig was, omdat de leiders van de eurozone morgen alle grote beslissingen moeten nemen. De ministers van Financiën zouden maatregelen kunnen voorbereiden en de puntjes op de i kunnen zetten, maar kunnen dat niet wanneer belangrijke knopen nog niet doorgehakt zijn. Dat komt overeen met wat Rostowski in zijn brief schrijft.

Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, zei tegenover Reuters dat de ‘Ecofin’ in de komende dagen zou kunnen bijeenkomen om de beslissingen van morgen te fine-tunen. “Maar er wordt geen nieuwe eurotop gepland.”

De Jager: bijeenkomst was niet nodig

De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager begrijpt dat Polen de vergadering schrapt: hij zei vanmiddag bij een debat in de Tweede Kamer dat de ‘Ecofin’-bijeenkomst “niet nodig” was. De ministers waren het afgelopen zaterdag namelijk al eens over de belangrijkste kwestie, het herkapitaliseren van de banken, zei De Jager.

Politiek redacteur van NRC Handelsblad Erik van der Walle is bij het debat:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Stevige onderhandelingen zijn er bezig, zegt minister de jager in kamer. ‘Maar het gaat ook ergens om: redding van het eurogebied’

Twijfels over kans op akkoord morgen

Ondertussen groeit de twijfel of de Europese regeringsleiders morgen wel tot een akkoord komen over een financieel plan om de schuldencrisis het hoofd te bieden. Een anonieme bron betrokken bij de onderhandelingen liet dat vandaag los.

De tien landen die de euro niet als valuta hebben zouden niet akkoord willen gaan met het plan om banken te herkapitaliseren als niet ook de slagkracht van het Europese noodfonds wordt vergroot. “Het is weer een echt zooitje”, zei de bron.