Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Bevalling beter inleiden met een ballonnetje

Het inleiden van de bevalling kan het beste met een ballonnetje gebeuren in plaats van met de gebruikelijke hormoongel die op de baarmoedermond gesmeerd wordt. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek onder 824 vrouwen in twaalf Nederlandse ziekenhuizen, waarvan de resultaten vandaag gepubliceerd zijn in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Bij tussen de 20 en 30 procent van de zwangerschappen moet de bevalling worden ingeleid als de gezondheid van moeder of kind in gevaar komt. In de meeste Nederlandse ziekhuizen gebeurt dat met een gel die prostaglandines bevat. Deze hormonen zorgen ervoor dat baarmoedermond genoeg ontsluiting heeft voor de bevalling. Deze stimulatie is echter lastig te doseren omdat iedere vrouw er verschillend op reageert. De onderzoekers, onder leiding van gynaecoloog Kitty Bloemenkamp van het Leids Universitair Medisch Centrum, wilden daarom de werking van een ballonkatheter als alternatief onderzoeken. De druk van de ballon op de baarmoedermond stimuleert de productie van lichaamseigen prostaglandinen. Vooraf verwachtten ze dat er met het ballonnetje minder keizersnedes nodig zouden zijn.

Maar het aantal keizersnedes in beide groepen bleek gelijk. „Beide behandelingen bleken even efficiënt en effectief, maar de ballon had veel minder bijwerkingen”, zegt Bloemenkamp aan de telefoon. „Vrouwen die met de ballon behandeld worden krijgen geen harde buik en slapen daarom ’s nachts goed. De volgende morgen kunnen de vliezen gebroken worden en kan de bevalling met behulp van wat extra oxytocine op gang komen.”

Bij de ballonbevallingen leden de vrouwen ook minder bloedverlies. „Dat is een belangrijke uitkomst”, vindt Bloemenkamp. „Mogelijk putten de toegediende prostaglandines de baarmoeder uit, waardoor deze niet meer goed samentrekt na de bevalling. Als je deze cijfers ziet, dan zou de gel niet meer de eerste keuze moeten zijn om bevallingen in te leiden.”

Inleiden met een ballonnetje is ook nog eens veel goedkoper, zegt Bloemenkamp. „Zo’n ballonnetje kost niet meer dan 1 euro, de gel kost per keer 70 euro. ” Het prijsverschil is kleiner als vrouwen de prostaglandines in pilvorm krijgen (Misoprostol), maar veel ziekenhuizen gebruiken dat middel niet, omdat het niet voor deze toepassing geregistreerd is. In een vervolgonderzoek wil Bloemenkamp de ballonkatheters vergelijken met prostaglandinepillen.