Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Benzinedief gedaagd voor doodslag

De bijrijder van de verdachte automobilist, een 24-jarige Rotterdammer, is weer vrij.

. De 47-jarige man die afgelopen weekend op de A2 na een politie-achtervolging op een file inreed, wordt doodslag ten laste gelegd. De 35-jarige bestuurder van de auto waar hij op inreed, overleed aan zijn verwondingen. Ook wordt de man beschuldigd van poging tot doodslag, omdat hij politieauto’s heeft geramd. De man was op de vlucht nadat hij bij Culemborg had getankt zonder te betalen.

De bijrijder van de verdachte, een 24-jarige Rotterdammer, is weer vrij. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij geen strafbare feiten gepleegd.

De file waar de dief zaterdag op inreed, is opzettelijk veroorzaakt, verklaarde de politie zondag. Volgens Ed Kraszewski van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) houdt de politie geen cijfers bij van het aantal keren dat er een file gecreëerd wordt tijdens een achtervolging. „Maar het is zeker geen schering en inslag.”

De Rijksrecherche onderzoekt nog of er goed gehandeld is. Volgens Kraszewski van het KLPD is de politie de laatste jaren alerter geworden op benzinediefstal. „Dat heeft onder meer te maken met het feit dat pomphouders zich hebben beklaagd dat er niet snel genoeg gereageerd wordt bij diefstal van benzine. Als er bij incidenten als die op de A2 politie in de buurt is, zal zij niet nalaten uit te rukken.”

De ANWB gaf gisteren aan met de politie te willen praten over het opzettelijk veroorzaken van files en vraagt het ministerie van Veiligheid en Justitie om opheldering. (NRC)