Belangrijke Afghaanse terreurgroep wil niet over vrede praten

Jalaluddin Haqqani (rechts), de leider van het Haqqani-netwerk. Foto Reuters

Het Haqqani-netwerk, dat door de VS wordt beschouwd als de gevaarlijkste terreurbeweging in Afghanistan, is niet bereid aan te schuiven bij onderhandelingen over vrede. Volgens de groep kunnen alleen de Talibaan daarover met de VS en de Afghaanse regering praten.

Een hoge commandant van de Haqqani’s zei vanmiddag tegen persbureau Reuters dat alleen de hoge leiders van de Talibaan kunnen beslissen over het staken van de gewapende opstand tegen de internationale troepenmacht in Afghanistan.

De Verenigde Staten, die al meer dan tien jaar verwikkeld zijn in de voortslepende oorlog in Afghanistan, proberen het Haqqani-netwerk al lange tijd te bewegen de wapens neer te leggen en aan de onderhandelingstafel te komen. De organisatie, die los van de Talibaan opereert en zeer gewelddadig te werk gaat, wordt gezien als de grootste bedreiging voor de veiligheid in Afghanistan.

De afgelopen maanden zorgde het Haqqani-netwerk voor veel onrust en doden in Afghanistan. Halverwege september slaagde de groep erin in het centrum van Kabul een reeks aanvallen uit te voeren. Begin deze maand nog ging het gerucht dat de Haqqani’s van plan waren de Afghaanse president Karzai te vermoorden.

    • Pim van den Dool