Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Amnesty: martelingen in Syrische ziekenhuizen

In tenminste vier staatsziekenhuizen in Syrië zou zijn gemarteld. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport (pdf). In de ziekenhuizen hebben de veiligheidstroepen de vrije hand en worden de patiënten slecht behandeld, mishandeld en soms gemarteld, aldus Amnesty.

Volgens Cilina Nasser, onderzoeker voor Amnesty, werken medewerkers in veel ziekenhuizen mee aan de mishandeling. Nasser:

“Het is zeer zorgwekkend dat de Syrische autoriteiten de veiligheidstroepen de vrije hand lijken te hebben gegeven in meerdere staatsziekenhuizen. In veel gevallen is het ziekenhuispersoneel zelf schuldig aan mishandeling en zelfs marteling van de mensen die zij geacht worden te verzorgen.”

Medewerkers die patiënten wel proberen te helpen worden volgens het rapport van Amnesty gearresteerd. Veel gewonden zouden daarom liever niet behandeld willen worden in de staatsziekenhuizen en kiezen voor een privékliniek of een noodhospitaal.

Amnesty International heeft meerdere getuigenverklaringen van patiënten die zijn aangevallen door leden van de medische staf, verplegend personeel en beveiligingspersoneel in de nationale ziekenhuizen in Banias, Homs, Tell Kalakh en het militair hospitaal in Homs.

‘Autoriteiten deinzen nergens voor terug’

Volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants laat het rapport van Amnesty zien dat de autoriteiten in de Arabische landen waar onrust heerst nergens voor terugdeinzen. Roelants:

“In Bahrein zag je dat de autoriteiten artsen en ziekenhuispersoneel opgepakt en vervolgd hebben voor het verzorgen van gewonde demonstranten. Nu schijnt medisch personeel in Syrië zeer enthousiast aan de martelingen te hebben meegewerkt. Deze voorbeelden laten zien dat de autoriteiten in deze landen bij opstandigheid nergens meer voor terugdeinzen. Zelfs ziekenhuizen zijn geen vrijplaats meer.”