Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

Aantal mobiele internetters in jaar tijd verdubbeld

De Galaxy Nexus, een nieuwe telefoon van Samsung waarmee je, zoals met vrijwel alle smartphones, mobiel kunt internetten. Foto Reuters / Bobby Yip

Het aantal mobiele internetters in Nederland is het afgelopen jaar verdubbeld. Van de internetgebruikers is 43 procent dit jaar online gegaan met een mobiele telefoon, blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een jaar eerder was dat nog 21 procent.

In totaal gebruikten 12,2 miljoen mensen het afgelopen jaar internet. Zes miljoen Nederlanders gingen ook mobiel online met een mobiele telefoon of een laptop. De toename van het aantal mobiele internetters komt vooral doordat steeds meer mensen een smartphone hebben. Het gebruik van mobiel internet op laptops steeg het afgelopen jaar niet.

Ruim de helft van de internetgebruikers is de afgelopen drie maanden actief geweest op sociale netwerken als Hyves, Facebook en Twitter. Vooral jongeren tot 25 jaar maken hier veel gebruik van (88 procent). Een op de vijf internetgebruikers is actief op de meer op zakelijke contacten gerichte netwerksite LinkedIn.

Bijna 80 procent van de internetgebruikers heeft dit jaar spullen gekocht via internet. Het aandeel e-shoppers ligt daarmee iets hoger dan een jaar eerder. Van de ondervraagde internetters die in de voorafgaande drie maanden online winkelden, kocht 72 procent uitsluitend nieuwe goederen. Vier procent kocht uitsluitend tweedehands spullen. Er wordt meestal online geshopt bij Nederlandse bedrijven of personen (93 procent).