Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Zuma ontslaat twee ministers wegens corruptie - politiechef op non-actief

South Africa's President Jacob Zuma waits to address the 66th United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York September 21, 2011. REUTERS/Jessica Rinaldi (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
South Africa's President Jacob Zuma waits to address the 66th United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York September 21, 2011. REUTERS/Jessica Rinaldi (UNITED STATES - Tags: POLITICS) De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma op archiefbeeld. Foto Reuters / Jessica Rinaldi

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft twee ministers uit zijn kabinet ontslagen wegens corruptie en mismanagement. Zuma probeert daarmee de kritiek weg te nemen dat hij niet optreedt tegen corruptie binnen de regering.

Het gaat om de ministers Gwen Mahlangu-Nkabinde van Publieke Werken en Sicelo Shiceka van Traditionele Zaken. Dat maakte Zuma vandaag bekend.

Onze correspondent in Zuid-Afrika Peter Vermaas noemt de ontslagen voorspelbaar:

“Zuma kon er niet omheen om deze twee ministers te ontslaan. Over beiden zijn onlangs vernietigende rapporten gepubliceerd door de nationale ombudsman. Minister Gwen Mahlangu-Nkabinde van Publieke Werken zou schuldig zijn zijn aan wanbeheer bij de lease van nieuwe kantoren voor de nationale politie en minister Shiceka van Traditionele Zaken heeft gelogen over een door de staat betaald privéreisje naar een vriendin in een Zwitserse gevangenis.”

Daarnaast maakte Zuma bekend dat hij nationaal politiechef Bheki Cele per direct op non-actief heeft gezet, terwijl het onderzoek naar wanbeheer nog loopt. Hij behoudt zijn salaris.

“Het was verrassend dat de nationale politiechef door Zuma op non-actief is gesteld. Omdat hij de veel te dure lease van nieuwe politiekantoren in Pretoria en Durban had goedgekeurd, vroeg de ombudsman om actie, maar Bheki Cele is een zeer trouwe bondgenoot van Zuma. Net als van 2008 tot 2009 zit Zuid-Afrika nu opnieuw zonder nationaal hoofd van de politie.” - Peter Vermaas

Vorige maand kondigde Zuma een groot onderzoek aan naar corruptie bij de omstreden wapendeal van twaalf jaar geleden ter waarde van zo’n 5 miljard euro.