Zeker 85 doden door zware aardbeving Turkije

People rescue a woman trapped under debris after a powerful 7.2-magnitude earthquake struck eastern Turkey, collapsing about 45 buildings in Van province, Sunday, Oct. 23, 2011 according to the deputy Turkish prime minister. Only one death was immediately confirmed, but scientists estimated that up to 1,000 people could have been killed. The worst damage was caused to the town of Ercis, in the mountainous eastern province of Van, close to the Iranian border. ( AP Photo/ Ali Ihsan Ozturk, Aatolia) TURKEY OUT AP

Het oosten van Turkije is gisteren getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Daarbij zouden 85 doden zijn gevallen. Volgens het Turkse Kandilli-observatorium zijn er tussen de vijfhonderd en duizend mensen omgekomen. Zeker 45 gebouwen zijn ingestort. Het epicentrum van de beving lag in het dorpje Tabanli, bij de grens met Iran. De beving had plaats op een diepte van twintig kilometer, wat relatief ondiep is en de kans op schade en slachtoffers groot maakt. De beving werd sterk gevoeld in Van en omliggende steden. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er niets bekend is over eventuele Nederlandse slachtoffers. Turkije wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. In 1999 kwamen achttienduizend mensen om bij twee sterke aardbevingen in het noordwesten van het land. (NRC)