Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

WikiLeaks stopt met publiceren, alle aandacht op geld binnenhalen

WikiLeaks-oprichter Julian Assange op archiefbeeld.
WikiLeaks-oprichter Julian Assange op archiefbeeld. Foto AFP / Ben Stansall

Een van de meest geruchtmakende klokkenluiders snoert zichzelf de mond. WikiLeaks staakt het publiceren van geheime informatie om zo alle tijd en aandacht te besteden aan geld binnenhalen.

De site zegt volgens persbureau AP niet anders te kunnen omdat de schade aangericht door financiële bedrijven te groot is geworden. Onder meer Visa, MasterCard, Western Union en PayPal blokkeren betalingen aan WikiLeaks.

Volgens de verklaring van het bedrijf met Julian Assange aan het hoofd is overleven nu de eerste prioriteit.

“We moeten agressief zijn in het werven van fondsen om terug te kunnen vechten tegen deze blokkade en haar voorstanders”.

De financiële reuzen uit de Verenigde Staten legden WikiLeaks droog nadat het 250.000 cables van het ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde. Naar eigen zeggen liep de klokkenluiderssite hierdoor vrijwel alle inkomsten die het had, mis.

Fondsenwerving, door WikiLeaks:

What Does it Cost to Change the World? from WikiLeaks on Vimeo.