Werken vitaminepillen nu echt?

Marjolijn Ebels slikt iedere dag een vitaminebruistablet in periodes waarin ze weinig fruit eet. Werken die nou echt, wil ze weten. Verhogen ze je weerstand als je ziek begint te worden?

Mensen die gevarieerd eten hoeven geen vitaminepillen te slikken, bezweren voedingsdeskundigen vaak. Maar ja, zie die aangeraden hoeveelheden fruit (twee stuks per dag) en groente (dagelijks 200 gram) maar eens binnen te krijgen. Tweehonderd gram doperwten bijvoorbeeld, dat is een heel blik(je)! En een appel tijdens de lunch lukt misschien nog wel, maar die kiwi schiet er vaak bij in.

Is het dan toch niet verstandig voor iedereen om dagelijks een vitaminepil te slikken? Al is het maar voor de zekerheid? Helaas, de werkelijkheid is weer eens gecompliceerder dan dat. Het hangt er namelijk vanaf welke pillen je slikt, want te veel vitamines binnenkrijgen kan schadelijk zijn. Zo kan te veel vitamine A (in een normale dosis belangrijk voor een gezonde huid) leiden tot een verminderd gezichtsvermogen. Van een overdosis vitamine C (gezonde botten) kun je nierstenen krijgen.

Toch maar gewoon die aanbevolen hoeveelheden groente en fruit eten dan? Nou, misschien ook wel niet. Er heerst namelijk twijfel onder wetenschappers of dat wel genoeg is. Aalt Bast, hoogleraar humane toxicologie aan de Universiteit van Maastricht, eet voor de zekerheid dagelijks iets meer dan twee stuks fruit en 200 gram groente. „Sommige onderzoeken tonen aan dat je dan nog iets beter beschermd bent als er bijvoorbeeld een griepvirus langs komt”, zegt Bast. Oké, maar bestaat dan niet het risico dat hij te veel vitamines binnen krijgt? „Nee, met groente en fruit kan dat eigenlijk niet, omdat je eerder al een verzadigingsgevoel krijgt. En de combinatie van stoffen in groente en fruit verwerkt het lichaam beter dan die in pillen.”

Nog meer groente en fruit eten dus. Maar de meeste mensen lukt dat niet. Welke pillen kunnen zij slikken zonder het risico te veel vitamines binnen te krijgen? In dat geval adviseert Bast één multivitaminepil per dag. Op de website van het voedingscentrum staat per vitamine hoeveel je er dagelijks van binnen mag krijgen. Op het etiket kunnen mensen dan kijken met welke pil ze onder de toegestane hoeveelheden blijven.

Overigens, vitamines helpen alleen te voorkomen dat je ziek wordt. Bast: „Als je een griep op voelt komen, is het al te laat.”

wilmer Heck

    • Wilmer Heck