Waarheid als een paard

Aanstaande zondag vieren wij het tienjarig jubileum van een vermaarde uitspraak die de toenmalige trainer van Ajax op 30 oktober 2001 deed.

Het betrof een stelling die twijfel zaaide over de trainerscapaciteiten van Marco van Basten. Toch herinneren de woorden altijd eerder aan de spreker dan aan het doelwit, nu de voormalig toekomstige directeur van Ajax.

Aan de vooravond van een UEFA-Cupwedstrijd tegen FC Kopenhagen verraste de Ajax-trainer zijn gehoor die dag ook nog door een collega te noemen die op hem, in verhouding tot Van Basten, meer indruk had gemaakt: Willem Oetelmans.

Onderwijzer te Amsterdam, begeleider van kansarme jeugd, trainer van diverse teams die het Amsterdamse straatvoetbaltoernooi wonnen. Ook als leerkracht ooit een collega van de Ajax-trainer, die op dezelfde school gymnastiekleraar was geweest.

Deze week volgde Jan Wouters bij FC Utrecht Erwin Koeman als trainer/coach op. Beiden maakten deel uit van het meest succesvolle Nederlands elftal uit de geschiedenis: de Europees kampioen van 1988. Wouters en de oudste Koeman waren in dat Oranje de werkpaarden op het middenveld. Voorin stonden de sterren Ruud Gullit en Van Basten. Beiden momenteel ex-coach.

Heeft dat elftal uit ’88 nu veel toptrainers voorgebracht? Hans van Breukelen is veel gaan praten en schrijven, Berry van Aerle werd eerst postbode en verricht nu buitenveldse activiteiten voor PSV, Gerald Vanenburg verpieterde bij Helmond Sport en FC Eindhoven, Arnold Mühren bleef liever jeugdtrainer, Adri van Tiggelen probeert het tegenwoordig bij Heerjansdam.

Alleen Frank Rijkaard en Ronald Koeman kenden (inter)nationale successen, al staan tegenover de ups in hun trainersloopbaan ook genoeg downs.

Gezeten op het zadel heeft hij zelf veel meer indruk gemaakt dan als voorstopper van De Volewijckers en FC Utrecht. „Een goed paard is nog geen goede ruiter”, zei Co Adriaanse tien jaar geleden. En gelijk had hij.

John Kroon