Volgend jaar reiken we De Ring uit in de Arena

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet elk jaar naar de uitreiking van de Televizierring kijk. Niets ten nadele van houterige tv-gala’s die met net iets te weinig geld gemaakt worden, en zeker niets ten nadele van de familie De Mol waarvan er altijd wel iemand met een prijs naar huis gaat. Maar ik heb het gewoon niet zo op bekende Hollanders aan wie je kan zien dat ze liever met een joggingbroek en een bak chips voor de tv waren gebleven, in plaats van met een net iets te krappe jurk in theater Carré tussen hun lotgenoten.

Ik denk al jaren over dat hele gala: geef presentatrice Chantal Janzen voor de verandering eens een goed programma, zet de genomineerden van de Ring met een paar mooie filmpjes op internet en maak van het uitgespaarde belastinggeld een mooi programma over 60 jaar Nederlandse tv in plaats van een gala. Maar dat is maar een wild idee natuurlijk.

Dit jaar was alles anders. En dan bedoel ik niet alleen de presentatie van het gala, nu in handen van Cornald Maas. Dit jaar was de Televizierring fascinerende televisie en ik heb alle rituelen tot de laatste snik uitgezeten met een licht soort tinteling tussen de tenen.

Dit jaar won namelijk een volkomen onverwachte kandidaat, Voetbal International. Dat is een programma waarin mannen aan een tafel met nootjes en bier over voetbal kibbelen met grappen in het genre „dat zei mijn vrouw ook vannacht”. Iedereen kan het volgen. Het is zelfs gezellig voor mensen die niets van voetbal weten. Dat strekt zelfs tot aanbeveling. Ik denk dat ook veel vrouwen naar het programma kijken, om eens wat mannen van dichtbij bier te zien drinken zonder dat ze tegen je aan gaan hangen en vragen of ze met je mee naar huis mogen.

Maar wat ik vooral zo leuk vond aan deze winnaar, was dat ik ineens dacht: als het publiek dít het leukste programma vindt, dan hoeft het blijkbaar allemaal niet zo ingewikkeld te zijn op de Nederlandse tv. Dan hoeven we misschien geen ingewikkelde formats in het genre Wie is de Mol?, of de draaistoelen-gimmick van The Voice of Holland. Misschien willen we dan álles wel simpel op de Nederlandse tv.

Dan kunnen we volgend jaar misschien Oh Oh Cherso nomineren. Of PowNews. Of, en nu denk ik even helemaal out of the box hoor, Alberto Stegeman, Eigen Huis en Tuin, of Buitenhof.

En dan kunnen we dat gala misschien volgend jaar in de Arena houden. Daar passen alle stemmers ook mooi met z’n allen in. Met een paar extra Dixies voor de deur en een biertje uit de tap. Kunnen we ook gewoon die joggingbroek aanhouden. En zitten we na afloop zo weer op de ring.

Japke-d. Bouma vervangt deze week Hans Beerekamp.

    • Japke-d. Bouma