Vijf gewonden na gedeeltelijk instorten dak luchthaven Faro

Een deel van het ingestorte dak, andere stukken zijn ingezakt, zoals te zien op TVi24.

Op de luchthaven van de populaire vliegbestemming Faro is een deel van het dak ingestort. Het zou gaan om het gedeelte waar door passagiers voor vluchten wordt ingecheckt.

De Portugese krant Economico meldt op basis berichten van de plaatselijke hulpdiensten dat er vijf lichtgewonden zijn geteld. Het dak zou zijn bezweken door zeer slechte weersomstandigheden die Faro teisteren. Extreme regenval en harde windstoten zouden het relatief oudere gedeelte van de luchthaven hebben toegetakeld, aldus TVi24.

Alle vluchten naar en van de zuidelijk gelegen Portugese stad zijn geannuleerd. Volgens de krant Periodico dat de toren van de luchtverkeersleiding is geëvacueerd omdat vrijwel alle ramen door de harde wind zijn vernield. De Portugese luchtverkeersautoriteit ANA zegt dat het dak rond half zes vanochtend bezweek. Hoewel verwacht wordt dat de weersomstandigheden in de loop van de ochtend verbeteren, zijn er nog geen uitspraken gedaan over wanneer het luchtverkeer wordt hervat.

In december 1992 had op het vliegveld van Faro een ramp plaats met een toestel van de Nederlandse maatschappij Martinair. De crash werd onder meer toegeschreven aan plotselinge harde wind, maar eerder dit jaar wees nieuw onderzoek richting fouten van de piloten. Bij de vliegramp kwamen 54 passagiers en twee stewardessen om.

    • Jules Seegers