Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Vietnamese bendes infiltreren in Nederlandse hennepteelt’

“Een trend die zorgen baart”, zegt de politie: Vietnamese criminelen die proberen te infiltreren in de Nederlandse hennepteelt. Een toename van geweld in het criminele milieu is mogelijk het gevolg, schrijft de NOS vanmiddag. Er komt een onderzoek naar hoe erg het op dit moment al gesteld is.

Het gebeurt al in Duitsland, Canada, Tsjechië en Groot-Brittannië: Vietnamese bendes die een prominente rol spelen in de hennepteelt. Ook Nederland krijgt ermee te maken; daar waarschuwde de Britse politie eerder al voor.

Dat de Nederlandse politie sterke aanwijzingen heeft dat dat daadwerkelijk het geval is, is omdat in het oosten van Brabant en in het noordoosten van het land minderjarige Vietnamezen zijn aangetroffen die werden ingezet om de hennepplanten te oogsten. De werkwijze van de bendes is dat ze eerst hun kinderen sturen om een plek te bemachtigen. Later infiltreren de criminelen de hennepteelt.

Omdat er veel geld in omgaat, verwacht de politie dat er rivaliteit ontstaat tussen verschillende bendes. “De belangen zijn groot. De hennepteelt brengt veel geld op, er zijn enorme winsten te maken”, zegt korpschef Frans Heeres van politie Midden- en West-Brabant. Het criminele mileu en de hennepteelt en -handel zijn al nauw met elkaar verbonden.

De Raad van Korpschefs laat onderzoeken in hoeverre het infiltreren door Vietnamese bendes momenteel het geval is. De Nederlandse politie krijgt hulp van Vietnamese autoriteiten met het blootleggen van de criminele netwerken die de kinderen naar Nederland hebben gestuurd. Begin december moet het onderzoek afgerond zijn.