uitgelicht

Brittany Murphy and Michael Douglas FILM " DON'T SAY A WORD " - 2001 ADC

Film

Lang leve de koningin (Esmé Lammers, 1995, Nederland). Met Gouden Kalf bekroond jeugdsprookje over vaderloos meisje dat in haar fantasie schaakstukken tot leven ziet komen. Met Monique van de Ven, Jack Wouterse en Derek de Lint.RTL8, 20.30-23.00u.

Don’t Say a Word (Gary Fleder, 2001, VS). Psychiater Michael Douglas dient, om zijn door Sean Bean ontvoerde dochter te redden, een geheim te ontfutselen aan apathische patiënte. Routineuze thriller met Famke Janssen als de vrouw van Douglas.Veronica, 20.30-22.45u.

Die Austernprinzessin (Ernst Lubitsch, 1919, D). Elegante sociale satire van de regisseur die later in Hollywood furore zou maken. De prinses is hier de sociaal bewogen (voorzitter van de ‘Club van Miljardairsdochters tot Redding van Alcoholverslaafden’) dochter van een oesterhandelaar die zo puissant rijk is dat hij zelfs een butler heeft om zijn sigaar vast te houden. Hij zou zijn temperamentvolle dochter graag gehuwd zien met een echte prins en vindt een geschikte kandidaat. Die stuurt zijn secretaris op verkenning – met onvoorziene gevolgen. De pianomuziek bij deze digitaal gerestaureerde stomme film is van Aljoscha Zimmermann, die eerder naam maakte met zijn muziek bij Nosferatu en Metropolis.Arte, 23.35-00.35u.

Informatief

Wil je m’n kamer ff zien? Eerste van vijf afleveringen over brugpiepers die hun klasgenoten leren kennen. Ze zitten weliswaar in dezelfde klas maar weten weinig van elkaar. Klopt het beeld dat ze van de anderen hebben? Presentator Bart Meijer laat brugklassers reageren op een foto van een klasgenoot en gaat met twee van hen naar zijn of haar kamer. Daar kijken ze naar een filmpje over het leven van de klasgenoot, die hier niet bij is. Als die er later bij komt, vertellen ze hoe ze nu tegen hem of haar aankijken. Ned.3, 17.50-18.05u.

Mein Kampf. In Mein Kampf (1925) formuleerde Hitler zijn rassenideologie en kondigde hij zijn militaire strijd tegen Frankrijk en de Sovjet-Unie aan. Tussen 1925 en 1945 werden er in Duitsland ruim twaalf miljoen exemplaren van verkocht. Herdruk en verkoop zijn na WO II in veel landen verboden. Vanavond wordt gezocht naar antwoorden op vragen als: hoe is het precies ontstaan en welke rol heeft het gespeeld in de politieke en militaire carrière van Hitler. Canvas, 23.40-00.35u.

Life after football. Oud-voetballer Regi Blinker lanceerde vijf jaar geleden een glossy waarin interviews met bekende, voormalige voetballers worden afgewisseld door reportages over mode en gadgets. Het blad is inmiddels uitgebreid met speciale edities, evenementen en online activiteiten. Dit is de tv-versie van het blad. In elke aflevering gaat behalve Blinker ook een gastinterviewer op pad. In deze eerste uitzending gaat cabarettier Najib Amhali langs bij Ronald de Boer en brengt Regi Blinker een bezoek aan Henrik Larsson, met wie hij zowel bij Feyenoord als bij Celtic in de ploeg zat. RTL7, 22.00-22.30u.

Bilder einer Ausstellung – China und der Aufklärung. Film over het fiasco rond de grote, door Duitsland aangeboden tentoonstelling over de Verlichting in Peking, afgelopen april. Daar werd in het nieuwe Nationale Museum op het Tiananmen-plein de grootste expositie geopend die er ooit in Azië is geweest over het begin van de moderne tijd in de Europese cultuurgeschiedenis: de afschaffing van de heerschappij van religie en absolutisme ten faveure van wetenschap, beschaving en democratie. De Chinese autoriteiten weigerden echter de toegang aan een aantal Duitse gasten die hun onwelgevallig waren en lieten bovendien meteen na de opening zonder opgaaf van reden Ai Weiwei arresteren. Aan het woord komen Duitse en Chinese curatoren, bezoekers en Chinese kunstenaars, die de betekenis van kunst in hedendaags China verklaren en uitleggen waarom culturele uitwisselingsprojecten met hun land niet leiden tot een politieke dialoog.Arte, 22.40-23.35u.

Amusement

Café de Liefde: onenightstand. Laatste aflevering van het programma over liefde, seks en relaties. Vanavond de verfilmingen van de verhalen van Rita Spijker, Rob Brink en Sofia Merjenberg, die allen een prijs wonnen in een schrijfwedstrijd met als onderwerp de liefde-voor-één-nacht. Ned.2, 20.25-21.00u.

Nederland leest. Tot en met 18 november leest elke avond laat een bekende of onbekende Nederlander een fragment van tien minuten voor uit Het leven is vurrukkulluk, de eerste roman van Remco Campert uit 1961, over een dag uit het leven van Mees en Boelie die allebei verliefd zijn op Panda. Ned.2, 00.55-01.06u.