Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tweede explosie in Nairobi eist minimaal één dode

Het lichaam van een man die omkwam bij de explosie in Nairobi vandaag wordt door medische hulpverleners weggehaald van de plek waar de aanslag zich voordeed.
Het lichaam van een man die omkwam bij de explosie in Nairobi vandaag wordt door medische hulpverleners weggehaald van de plek waar de aanslag zich voordeed. Foto AP / Ben Curtis

De Keniaanse hoofdstad Nairobi is vanavond opgeschrikt door een explosie bij een bushalte. Ten minste één persoon kwam om het leven, acht anderen raakten gewond. Vannacht was een nachtclub in de stad al doelwit van een granaataanslag.

Een plaatselijke politiewoordvoerder bevestigde de explosie en zei te wachten op meer informatie. De aanslagen van vandaag zijn beiden nog niet opgeëist of toe te schrijven aan een terreurgroep. “Het onderzoek daarnaar loopt nog”, zei de woordvoerder. Vanmorgen werd de aanslag op de nachtclub wel al in verband gebracht met Al Shabaab, een aan Al-Qaeda gelieerde beweging. Nu is hij voorzichtiger: “Het kan ook het werk van een individu zijn.”

Keniaanse interventie in Somalië

De twee incidenten volgen een week nadat Kenia een offensief is gestart in Somalië tegen Al Shabaab. Aanleiding voor de Keniaanse interventie was een reeks ontvoeringen van buitenlanders op Keniaanse grond, waarschijnlijk door Somalische militanten. Kenia heeft nooit eerder zo direct en massaal militair geïntervenieerd in het buurland.

Al Shabaab heeft gedreigd met represailles als de Keniaanse troepen zich niet terugtrekken. De groep ontkent overigens dat het verantwoordelijk is voor de ontvoeringen en noemt de beschuldigen een excuus voor Kenia om de militaire campagne te verantwoorden.

Somalië: offensief is onaanvaardbaar

Het offensief lijkt niet te zijn afgestemd met de Somalische regering. De beide buurlanden verklaarden vorige week nog samen op te trekken tegen Al Shabaab. De islamitische rebellen hebben het zuiden van Somalië in handen, maar liggen onder vuur van de troepen van de Afrikaanse Unie rond de Somalische hoofdstad Mogadishu en de in het zuiden aandringende Keniaanse troepen.

“We verheugen ons in onze samenwerking met Kenia, maar nu vallen er ongepaste zaken voor”, aldus de Somalische president. “We zien graag dat Kenia onze troepen helpt, maar willen niet dat zijn strijdkrachten enkel Somalië binnenvallen. Dat zullen het Somalische volk en haar regering niet accepteren,” zei Sheik Sharif Sheik Ahmed.