Turkije meldt zeker 200 doden en 1.100 gewonden na aardbeving

Twee mannen staan bij een ingestort gebouw in Van. Foto AFP / Mustafa Ozer

Meer dan tweehonderd mensen zijn omgekomen bij de aardbeving gisteren in Turkije. Vanochtend was er een zeer hevige naschok in het zuidoosten van het land terwijl reddingswerkers probeerden te beantwoorden aan de noodkreten van overlevenden onder het puin.

Het dodental, waarover gisteren onduidelijkheid bestond, werd officieel bevestigd door de minister van Binnenlandse Zaken Idris Naim Sahin. In de stad Van vielen honderd doden, in het zwaar getroffen Ercis 117. Het dodental zal naar verwachting nog verder oplopen en volgens Sahin zijn bijna 1.100 mensen gewond geraakt.

Door de invallende duisternis, het wegvallen van elektriciteit en het soms moeilijk begaanbare gebied was het voor reddingswerkers moeilijk opereren. Volgens premier Tayyip Erdogan is het onduidelijk hoeveel mensen nog onder het puin liggen. Veel mensen in de afgelegen gebieden in het grensdistrict met Iran zijn nog niet bereikt.

De aardbeving heeft ook in Iran tot paniek geleid. In diverse stadjes langs de grens met Turkije vluchtten Iraanse burgers de straat op. In de stad Chaldoran ontstonden scheuren in gebouwen en knapten elektriciteitskabels, meldde de Iraanse staatstelevisie.

    • Jules Seegers