Tropische schimmel duikt op in Nederland

Op Douglassparren in Berg en Dal (Gelderland) is de ziekmakende schimmel Cryptococcus gattii gevonden. Het is de eerste keer dat deze schimmelsoort in West-Europa is aangetroffen. In tropische gebieden, waar de schimmel van nature voorkomt, veroorzaakt hij luchtweginfecties en hersenvliesontstekingen. Nijmeegse en Utrechtse microbiologen beschrijven de vondst van de schimmel binnenkort in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Emerging Infectious Diseases.

Jacques Meis, hoofdonderzoeker en arts-microbioloog van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, noemt het ‘bizar’ dat deze schimmel nu ook in het koele en koude Nederland blijkt voor te komen. „Cryptococcus gattii komt oorspronkelijk uit de tropen. De laatste tien jaar is het bestaan ervan ook in mediterrane landen aangetoond, maar hij is nog nooit boven de Pyreneeën of de Alpen gezien.”

Toch is het niet de eerste keer dat C. gatti opduikt in een gebied met een gematigd klimaat. In 1999 zorgde de schimmel voor een grote uitbraak op Vancouver Island, in Canada. Inmiddels is hij ook in het noorden van de Verenigde Staten gesignaleerd. Sinds het begin van de uitbraak zijn er meer dan 25 mensen aan infecties met de schimmel overleden.

Hoe wijd verbreid de schimmel in West-Europa is, en of hij hier ook mensen infecteert, is nog onbekend. „In Nederland is nog nooit naar deze schimmel gezocht”, zegt Meis. „Maar als ik hem hier bij toeval vind in Berg en Dal, mijn woonplaats, kan het bijna niet anders of hij komt ook elders in West-Europa voor.”

Wel staat vast dat de Gelderse schimmel van een ander type is dan de Noord-Amerikaanse. Het lijkt Meis daarom onwaarschijnlijk dat de schimmel hier veel gezondheidsproblemen veroorzaakt. „Elk jaar zijn er in Nederland een paar patiënten die geïnfecteerd blijken met C. gatti, maar die besmettingen zijn meestal te traceren naar het buitenland. Nu we weten dat de schimmel ook hier voorkomt, kunnen we op zoek gaan naar autochtone infecties.”