TomTom schrapt opnieuw banen

TomTom gaat opnieuw banen schrappen als onderdeel van een reorganisatie en sluit daarbij gedwongen ontslagen niet uit. De fabrikant van navigatieapparatuur wil volgend jaar 50 miljoen euro besparen. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend bij de publicatie van haar kwartaalcijfers.

TomTom verkoopt steeds minder losse navigatie-apparaten door de concurrentie van gratis navigatiediensten zoals die bijvoorbeeld op smartphones te raadplegen zijn. Het bedrijf gaat zich daarom meer richten op de inbouw van navigatiesystemen.

TomTom boekte in het derde kwartaal een omzet van 336 miljoen euro. Dat is tien procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, maar wel meer dan de 306 miljoen die analisten verwachtten. De nettowinst in het derde kwartaal bedroeg 29 miljoen euro, tegen 19 miljoen euro een jaar eerder. Na de bekendmaking van de cijfers noteerde het aandeel rond 13.00 uur 17 procent hoger.

TomTom heeft wereldwijd zo'n 3.500 werknemers in dienst, waarvan 1.400 in Nederland. Hoeveel arbeidsplaatsen zullen verdwijnen, maakt het bedrijf eind december bekend. In 2009 schrapte het bedrijf wereldwijd al 115 banen.