Steun van China via IMF komt dichterbij

Vorig jaar was de eurozone verdeeld over steun van het IMF, want dat was gezichtsverlies. Uiteindelijk hielp het IMF mee bij de redding van Griekenland, Portugal en Ierland. Het IMF is weer in beeld bij de crisisaanpak.

Met de pet rondgaan is het niet, maar de oproep van Commissie-voorzitter José Manuel Barroso gisteravond komt in de buurt. „Het is logisch dat het Internationaal Monetair Fonds betrokken blijft”, zei Barroso op de afsluitende persconferentie. Een grotere bijdrage van het IMF moet niet uitgesloten worden, liet hij weten. „Het is dan ook logisch dat landen met grote overschotten betrokken zijn.”

Leiders in de eurozone waren vorig jaar verdeeld toen bleek dat Griekenland een noodlening nodig had. Moest het IMF erbij gehaald worden? Het IMF beschikt over veel geld en technische kennis van schulden saneren. Maar het IMF vragen om hulp, betekende ook gezichtsverlies. Uiteindelijk financierde het IMF circa eenderde van de noodleningen aan Griekenland, Ierland en Portugal.

Tijdens de IMF-jaarvergadering rees de vraag of het fonds genoeg geld heeft om de Europese staatsschuldencrisis effectief te bestrijden. Snelgroeiende economieën als China en India toonden zich bereid de eurozone te helpen in ruil voor meer zeggenschap binnen het IMF. De VS en Groot-Brittannië wezen het plan af, het IMF had volgens hen zelf genoeg geld.

De boodschap van Barroso lijkt overgekomen. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei vandaag tegen persbureau Reuters dat China wellicht bereid is geld te lenen aan het IMF. Het IMF kan dan een speciaal investeringsfonds oprichten dat Europese staatsobligaties koopt, aldus de woordvoerder. IMF-betrokkenheid is volgens de woordvoeder een vereiste. Johannes Witteveen, de 91-jarige oud-topman van het IMF, lobbyt sinds deze zomer bij het IMF voor een investeringsfonds dat de eurozone steunt.

Melle Garschagen

    • Melle Garschagen