'Squash? Spectaculairder dan golf, zou ik zeggen'

Naam: Orla Noom

Leeftijd: 25 jaar

Sport: squash

Prestaties: Eerste op EK voor landenteams (2010), tweede plaats NK (2011), winnares Chennai Open (2009), winnares Prague Open (2008), zeven maal Nederlands jeugdkampioen.

In de eerste ronde van het WK in Rotterdam speel je tegen de Australische Kasey Brown, nummer zes van de wereld. Die ga je natuurlijk verslaan.

„Uiteraard. Hoe? Eh, daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Ik ben net terug van een toernooi in Doha. Kasey is heel sterk. Ze won een paar weken geleden tijdens de US Open nog van Nicol David uit Maleisië, al jaren eerste op de wereldranglijst. Kasey is heel fit, maakt weinig fouten. Je moet tegen haar tien keer een punt winnen om één punt op het scorebord te krijgen.”

Je hebt je gekwalificeerd voor het WK door een wildcard te winnen.

„Ja, we speelden een soort skate-off om een wildcard. In 2009 heb ik mij ook op die manier geplaatst voor het WK, toen in Amsterdam. Supercool dat ik weer meedoe.”

Hoe bereid je je voor op het WK?

„Een Australische vriendin logeert deze week bij mij, Donna Urquhart. Nummer dertiende plaats op de wereldranglijst. Dat komt heel goed uit, ik kan elke dag met haar trainen.”

Je bent de afgelopen tijd steeds verder weggezakt op de wereldranglijst. Eerst zat je rond de dertigste plaats, nu ben je nummer 49. Over de top?

„Nee, dat denk ik niet. Ik heb wat blessures gehad. Een scheurtje in mijn tussenwervelschijf, dat speelt soms even op. Dit jaar een overbelaste aanhechting van een hamstring. Niet ernstig, maar je staat wel een tijdje langs de kant. Ik heb van april tot september niks gespeeld, dus dan verlies je veel punten voor de ranglijst. In december sta ik waarschijnlijk rond de 63ste plaats. Maar ik hoor thuis tussen de dertigste en veertigste plaats. Ik zal weer meer kwalificaties moeten gaan spelen. Misschien is dat wel goed, wedstrijdritme opdoen.”

Squash blijft een moeilijk verhaal, met de media. Is er weinig aandacht omdat de sport moeilijk in beeld te brengen is?

„Ik begrijp dat ook niet. Het is tegenwoordig heel mooi in beeld, met mooie replays en close ups. Alles wordt online uitgezonden. Ik heb deze maand in Doha zelfs het co-commentaar gedaan bij het vrouwentoernooi. Ze waren op zoek naar een speelster die commentaar wilde leveren. Was hartstikke lachen. Dus ik ga het op het WK waarschijnlijk ook doen.”

Het zou de sport waarschijnlijk heel erg helpen als het de olympische status zou krijgen. Maar squash staat al een tijdje op de wachtlijst. Wordt het nog wat, denk je?

„Daar blijft het voorlopig ook wel, op de wachtlijst. We hebben het een beetje opgegeven. We waren er twee keer zo van overtuigd dat squash olympisch zou worden. Maar het is toch een geldkwestie. Politiek. Squash is spectaculairder dan golf, zou ik zeggen. Maar Tiger Woods had gezegd dat hij mee zou doen als golf olympisch zou worden. Daarom is het doorgegaan. En squash is afgevallen. In 2020 misschien? Wij gaan ervan uit dat het nooit meer iets wordt met de Spelen.”

    • Rob Schoof